onsdag 28 november 2012

Hjärtats nyckel


heter sång, sägs det. Det är väl något som kan diskuteras, jag tror knappast att min sång skulle låsa upp någons hjärta. Tack och lov, finns det andra nycklar  det gäller bara att hitta dem. Ofta är det nog bara en slump, som gör att man råkar sticka in rätt nyckel i låset. Som i går, när vår tystlåtne snickare klev in i köket. Då stod han plötsligt öga mot öga med husets katt. Då lös vår snudd på buttre snickare upp, och började detaljerat berätta om sina tre katter.
 Det fick mig att minnas flera liknande episoder. Som den gången jag hade blivit kvar längre än planerat hos min väninna Karen. Jag mådde inte riktigt bra och Karen tyckte det var vådligt att släppa iväg mig på en lång bussresa ensam. Så visade det sig att grannens bror skulle min väg, och jag fick gärna åka med. Karen var själaglad, Rick var ambulansförare så hon tyckte jag var i goda händer. Medan jag undrade hur det skulle kännas att tillbringa en mycket lång dag tillsammans med denne trulige jätte, som jag hitintills bara hört säga ja och nej.
Vi startade vid femtiden på morgonen och de två första timmarna blev precis så ansträngt tysta som jag fruktat. Se’n svängde Rick in framför ett hopperliknande hak, och sa ”kaffe?”. Jag ville ju inte var sämre så jag bara hummade något i vad jag avsåg vara positivt tonfall.  

Nighthawks 1942 
Edward Hopper

Så där klev vi in på det nästan tomma fiket med det obarmhärtigt starka blålila ljuset. Han, säkert över två meter lång med en vikt som förmodligen översteg 130 kg, med händer som dasslock och fingrar som frukostkorvar, de grovhuggna ansiktsdragen hade jag ännu bara sett med ett sfinxliknande uttryck. Jag, som inte ens nådde honom till axelhålan, småsprang med tre steg när jätten tog ett. 
Där satt vi, moltysta och stirrade rakt framför oss, när Rick ljudlöst reser sig och med ett par steg går fram till fönstret och försiktigt fångar något. Titta, har du sett något så otroligt vacker säger han, när han kommer tillbaka till disken, och gör ett litet titthål mellan ett par av sina fingrar.
Om jag nu bara kom ihåg vad han sa att fjärilen hette, så skulle jag kunna visa en bild på en sådan — men det gör jag naturligtvis inte. Men det var en stor vackert tecknad fjäril som Rick gick ut och satte på en buske utanför. När han kom tillbaka in, behövde jag bara visa mitt intresse, så berättade han allt om just denna arten. När vi kom tillbaka till bilen fortsatte han att berätta om fjärilar i allmänhet, deras fantastiska liv  och att han målade fjärilar. Några timmar senar när vi stannade för att äta, på ett trevligare matställe, med varmare ljus, frågade han om jag ville se hans skissblock och några målningar. Det visade sig vara utsökta akvareller, mest fjärilar, men också blommor och landskap.
Resten av dan gick i rekordfart, och nu talade vi om allt från fjärilar och barnuppfostran till religion och politik.
13 kommentarer:

 1. Bara älskar din historia!
  Det tog ett tag innan jag förstod ordet hopperhak!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Abby,
   Den är rar - och i grunden, nog rätt vanlig.

   Jag hade en oventenskaplig teori om att engelskan fått sitt ord hawk från svenskan - att det skulle ha med hökare (hawker) att göra. Och visst, hawker har tydligen skandinaviskt ursprung - men jag hittar inget som styrker min teori att hak har med hökare att göra.
   Blev det för rörigt?
   Margaretha

   Radera
 2. Härligt att läsa! Där ser man att ett första intryck kan vara helt fel. Det finns en människa bakom varje fasad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin på FOX,
   Ja, det är sant att "varje människa är ett skåp". Somliga kanske mer välfyllda än andra - men alla rymmer de spännande och ofta oväntade saker.
   Margaretha

   Radera
 3. Just precis så är det! Det gäller att hitta rätt nyckel, sedan sköter resten sig självt.
  Däremot tror jag att Åskar är rätt nyckel i de flesta sammanhang.

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pettas Karin,
   Och det fantastiska är att vi inte behöver leta efter nycklarna - de tycks komma, när vi behöver dem.
   Ja, de flesta smälter inför älsklingen - men jag har faktiskt några vänner, som är helt likgiltiga inför djur.
   Margaretha

   Radera
 4. Så sant Margaretha. Bara man finner den där gemensamma nämnaren så brukar nyckeln komma fram. :) Tack för att du delade med dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Så är det - och ibland behöver det inte ens vara ett gemensamt intresse, det händer att man får lära sig något nytt, som man aldrig hade kommit att tänka på, om det inte varit för detta möte.
   Margaretha

   Radera
 5. Man blir ju rent tårögd! Och jag har en liknande upplevelse när vår kraftigt överviktige bilmeck (liknar din beskrivning och dog allt för tidigt av sin diabetes)levererade hem min bil en gång och tackade ja till kaffe. Han låg mest på golvet i sin ärtgröna overall och kelade katter. En syn för gudar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Bilder och stunder, man bär med sig i resten av livet!
   Margaretha

   Radera
 6. Så sant! Det kan ta en stund, men förr eller senare hittar man något som öppnar upp den mest trögkonverserade. Eller tvärtom. När man inte är på prathumör och helt avvisande mot omvärlden kan någon, något plötsligt få alla försvar att rämna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS. Vilken välfunnen illustration!

   Radera
  2. Karin,
   Ja, nästan alltid hittar man något - men nog finns det människor som lever i en annan värld, och efter några försök så tynar alla välmenta kontaktförsök bort.
   Liksom jag blir som en mussla, om någon börjar förhöra mig om mitt privatliv - sådant som jag gärna berättar spontant men inte vid en utfrågning.
   Bilden var given - det såg faktiskt ut så, fast det här stället låg helt ödsligt på en rastplats mitt ute i ingenstans.
   Margaretha

   Radera