tisdag 27 september 2011

Grattis Grazia!

Grazia Deledda
27 september 1871 - 15 augusti 1936

Jag måste tillstå att jag ännu inte orkat igenom någon av Grazia Deleddas böcker — ändå har jag försökt flera gånger. Men skam den som ger sig, nästa gång jag besöker biblioteket ska jag ta' med mig en av hennes böcker hem.
Hon tilldelades nobelpriset i litteratur 1926, den andra kvinnan efter Selma Lagerlöf. Motiveringen löd: för hennes av hög idealitet burna författarskap, som med plastisk åskådlighet skildrat livet på hennes fäderneö och med djup och värme behandlat allmänt mänskliga problem"
Det är intressant att se hur kriterierna för nobelpriset i litteratur förändrats genom tiderna. Jag har många gånger tänkt (liksom så många andra) att jag borde nobelpristagarna i kronologisk ordning för att försöka förstå på vilket sätt, och ivilken takt, förändringarna skett. Men jag har alltid något mer läsvärt på gång — så än har det inte blivit av.

4 kommentarer:

 1. Jag har ett svagt minne av att hon ingick i kurslitteraturen första eller andra året. Vad jag tyckte minns jag inte alls.

  SvaraRadera
 2. Fred,
  Aha, hon finns med på litteraturlistor - fast det är väl snudd på hundra år se'n...
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Minns inte att jag hade henne med på ngn lista- ens på littvetensk. som jag läste för 100000 år sedan. Och jag har kommit dithän jag tycker att livet är för kort för att tvinga mig igenom sådan litteratur som jag inte gillar! Jag läser nästan enbart sådant som jag gillar numera. Om en bok inte tilltalar mig KAN jag numera strunta i attläsa ut den, vilket förr tedde sig hart när omöjligt.Just som du säger , det finns alltid ngt som jag tycker är mer läsvärt. Om det sedan klassas som bättre eller sämre- tja det kvittar lika;)Men kanske ger jag mig på Grazia Deledda någon gång. Vem vet? Jag kanske gillar henne jättemycket ;))

  SvaraRadera
 4. Lisette,
  Nej, jag läser inte heller böcker som jag inte gillar. Försöker ge dem en chans, och tragglar igenom ett kapitel eller två - men se'n ger jag mig om jag inte tycker om dem. Som barn plöjde jag igenom vad som helst - bara det var bokstäver var jag glad.
  Inför mitt sista Deleddaförsök, ska jag läsa på lite, så jag vet vilken bok jag bör välja, det har jag inte gjort tidigare.
  Det där med bättre och sämre har jag aldrig förstått, jo, naturligtvis vet jag vad jag tycker är bra och dåligt - men att tro att man är normgivande tycker jag är förmätet. Själv har jag nästan inte läst en enda bok av sådana man SKA läsa.
  Margaretha

  SvaraRadera