onsdag 26 januari 2011

Grattis Bessie!

Bessie Coleman
January 26, 1892 – April 30, 1926
.
Ännu en av, faktiskt rätt många, de flygande kvin-norna jag inte hört talas om tidigare.
Född i Texas av en svart mamma, och en vit pappa med indianblod, växte hon upp i en fattig familj med många syskon. Hon gick åtta år i byskolan, slutade med goda betyg i alla ämnen och toppbetyg i matte.
När hon fick höra talas om att man kunde flyga, ville hon lära sig det, men ingen flygskola ville ta' emot henne — både svart och kvinna måste betraktas som ett stort handikapp.
Då fick hon höra att kvinnor kunde lära sig att flyga i Frankrike, lärde hon sig franska och reste 1920 till Paris. Den 15 juni 1921 fick hon sitt eftertraktade flygcerifikat. Se'n fortsatte hon att träna flygning för att kunna resa runt i Amerika och ge flyguppvis-ningar.
I september 1921 återvände hon till Staterna och under de nästkommande fem åren genomförde hon otaliga flyguppvisningar. Hennes dröm var att samla in pengar för att kunna starta en flygskola för svarta kvinnor. En dröm hon aldrig fick se gå i uppfyllelse.
.

Den 30 april gjorde hon och hennes tekniker William Wills en rekognoseringstur, i hennes nyinköpta flyg-plan, inför nästa dags flyguppvisning. Bessie använde inte säkerhetsbältet eftersom hon ville kunna böja sig fram och spana efter lämpliga platser att landa, när hon skull hoppa fallskärm. Efter tio minuter accele-rerade planet och råkade i spin. Bessie kastades ut och föll 600 meter, och dog omedelbart vid nedslaget. Will, som flög planet, lyckades inte få kontroll utan störtade och omkom. Efteråt gjordes undersökningar och det visade sig att det som orsakat olyckan var en kvarglömd skiftnyckel hade fallit ned och träffat styrstaget.

5 kommentarer:

 1. Osynliggörande är effektivt! Det finns ju hur många kapabla kvinnor som helst i alla områden av teknik och vetenskap, konst och musik. Men tydligen måste man GRÄVA fram dem.
  Stjärna i protokollet till dig som gräver!

  SvaraRadera
 2. Tack snälla, jag ska försöka att lärma mej det nu när du har sagt hur man gör.
  Jag visste inte heller vem hon var och jag håller med Olgakatt om att du är duktig som gräver!
  kramis

  SvaraRadera
 3. Olgakatt,
  Det är sant, men i det här fallet behövdes inte så mycket grävande. Det finns rätt mycket information om Bessie på amerikanska sidor - fast först måste man förstås veta att hon finns, för att kunna leta efter henne.
  Men för en svensk icke-flygare är hon nog tämligen okänd.

  Pia,
  Bra att det funkar, hoppar över till dig om en stund för att se hur det blev.

  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Hon nådde drömmen och hon dog i den, om än för tidigt och tragiskt. Hon visar att det mesta går att nå, bara man kämpar tillräckligt.

  Sitter här och funderar, om jag haft några riktiga drömmar... men tror att jag varit mer en låt-oss-se-människa som satt bollen i spel och bara spelat.

  SvaraRadera
 5. Ailas,
  Jag är inte säker på att det mesta går att nå - och kanske är det lika bra.
  Den amerikanska drömman om att alla kan bli millionärer, president eller ha ett eget TV-program tycker jag är förfärlig. Förutom att det inte är sant, skuldbelägger det dem som inte inte är framgångsrika - vad man där menar med framgångsrik.
  Det är de färgstarka medelmåttorna som lyser upp tillvaron.
  Margaretha
  som visst har drömmar
  om än inte framgångsdrömmar

  SvaraRadera