torsdag 10 februari 2011

Frukostfunderingar


Om postum kan du läsa här.

Så passande att man, nu när jag blivit matpratare, hade den här frukostartikeln i Svenska Journalen nummer 6, den 7 februari 1931. Frågan är om man i dagens Amerika kan generalisera och säga att så här ser en amerikansk frukost ut. Hos en del av mina vänner fixar jag själv vad jag vill ha eftersom de inte äter någon frukost utan stannar på väg till jobbet och köper kaffe, som de dricker i bilen med något sött bakverk som tilltugg. Andra äter pannkakor med massor med lönnsirap, undrar om det inte var det de menade i artikeln — inte lönnhonung — french toast och förlorade ägg är en andra omtyckta frukosträtt hos många av mina vänner. Några bakar muffins till frukost, vilket ändå är något bättre än munkar som jag inte väljer frivilligt någon tid på dygnet — och i synnerhet inte till frukost, och i synnerhet inte med glasyr på!

Street Breakfast engraved by G.Hunt, 1825
Inte bara dagens amerikaner äter sin frukost på gående fot.

Kanske är det så, att matkulturen i västvärldens länder har blivit utslätad, det är inte längre så stora skillnader.
Lägger märke till att artikelförfattaren känner sig föranlåten att förklara vad grapefrukt är, 1931 var det inte vanligt i Sverige.

Den här annonsen finns längst ned på samma sida som frukostartikel.

4 kommentarer:

 1. kul att läsa vad amerikaner äter!! jag åt alltid en skål med cornflakes och mjölk, eller ett skalat ägg (mamma skalade) vitt bröd med pb och något mer, och oj. såååååååå tråkigt! tänker jag på det, så är det inte så mycker roligare nu!

  SvaraRadera
 2. Debbie,
  Fast nyttigare tror jag.
  Ingenting är så svårt som att få människor att ändra sina matvanor, sa' en läkare en gång när vi diskuterade saken. Och det är nog sant - det man vänjer sig med från början, fortsätter man med utan att fundera över det.
  Men du är ett levande bevis på att man kan bättra sig.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Jag blir ledsen att se vad amerikaner äter till frukost ute på restauranger. Det är fett och sött. Hemma vet jag inte hur deras vanor ser ut - jag har behållt mina svenska frukostvanor som jag haft under säkert 30-40 år nu.

  SvaraRadera
 4. Anne-Marie,
  Det jag tycker är beklämmande är att många faktiskt tror att de äter nyttigt när de smäller i sig de mest förfärliga ting. Är det bara sötat med något av alla förfärliga sötningsmedel och har en nyttig ingrediens, då äter man genast dubbelt så mycket för man tror att det är bra.
  Jag är som du, äter det gamla vanliga, det mår jag bäst av. Inte ens om jag hamnar på hotell eller annat ställe där det serveras storstilade frukostar, frångår jag mina vanor. Jag mår helt enkelt bäst av att hålla mig till det gamla vanliga.

  M

  SvaraRadera