fredag 25 februari 2011

Gammalt bröd

Jag fortsätter att bläddra i Ellen Turners “Vegetarisk kokbok” och fastnar för ytterligare ett par recept från kapitlet “bröd och kakor”.

Det här första receptet påminner mig en aning om hasselnötskakan jag brukar göra, även den utan mjöl, men inte med fullt så många ägg.

Valnötskaka
½ kg. skalade, malda valnötskärnor
10 ägg
155 g strösocker

Äggulor och socker röras ½ tim., varefter de skalade och malda nötkärnorna tillsättas. Sist nedröras de till hårt skum piskade äggvitorna. Massan slås i smord brödbeströdd form och gräddas i svag ugnsvärme omkr. 1 tim.


Nästa recept på ojäst bröd, tror jag knappast att jag kommer att prova — ett bröd helt utan jäsmedel låter inte tilltalande. Men om nå’n försöker sig på det, vill jag gärna vet hur det smakar.

Ojäst grahamsbröd
1¼ kg. grahamsmjöl
¾ lit. vatten
2 tsk salt

Mjölet lägges i ett fat. Vattnet uppvärmes till omkr. 25° och saltet omröres häri, varefter det slås på mjölet och väl omblandas med detta. DEgen upplägges därefter på mjölat bakbord och arbetas länge och omsorgsfullt, varefter det formas till 3 avlånga bullar, som penslas med vatten, sättas på smord plåt eller smorda formar samt omedelbart gräddas i tämligen varm ugn. Efter uttagandet penslas de med vatten och insvepas i bakduk och filt, vari de få kvarligga några tim.

7 kommentarer:

  1. Valnötskakan ser väldigt intressant ut. Har du gjort den på hasselnötter? Blir det en platt kaka?


    Karin som gillar nötter

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Har inte följt det här receptet - men om du klickar på länken, kommer du till hasselnötskakan som är en av mina standardkakor.
    Den är det bakpulver i och har en fin konsistens.
    M

    SvaraRadera
  3. Tack! Ibland tar det lite tid innan polletten faller ner. Det fanns ju mycket intressant i den länken. Jag som inte har kommit till skott med korven ännu; hade inte lämpliga bönor hemma...men snart gör jag ett försök och även på nötkakan.

    Karin

    SvaraRadera
  4. Jag blir trött bara jag läser recepten... Men din hasselnötskaka låter inte så komplicerad - den kanske man kan pröva :-)
    Ingrid som inte ska äta några kakor alls.

    SvaraRadera
  5. Karin,
    Problemet med länkar är att det ta'r tid att läsa - och ofta leder de till andra länkar...
    Hasselnötskakan kan jag gå i god för - de andra recepten hoppas jag få en rapport om!

    Ingrid,
    Till att vispa i en halvtimme behövs antingen barn eller pigor!
    Kakor kan man gott leva utan - men just den här är väl ovanligt lite onyttig, jämfört med många andra.

    Margaretha

    SvaraRadera
  6. Den hasselnötskakan ska jag testa, låter jättesmarrig.
    kramen

    SvaraRadera
  7. Pia,
    Se bara till att du väntar gäster så du inte måste offra dig och äta allt själv! Förresten går den utmärkt att frysa.
    M

    SvaraRadera