fredag 18 februari 2011

Grattis Hans!


Hans Asperger
18 februari 1906 – 21 oktober 1980

Hans Asperger, barnläkaren och psykiatikern som intresserade sig för “psykiskt abnorma barn” och vars forskning har lett till att man på 80-talet myntade begreppet Aspergers syndrom.

Jag kommer osökt att tänka på två av hans kollegor. Först Gunilla Brattberg, anestesiologen som har skrivit många böcker om att leva med smärta, men också självbiografiska böcker om hur det är att leva med Aspergers syndrom.
Den andre läkaren som också han skrivit många intressanta böcker är neurologen Oliver Sachs. Han har skrivit om såväl om Aspergers och Tourettes syndrom som olika neurologiska sjukdomar.
Bådas böcker är väl värda att läsas.

12 kommentarer:

  1. Tourettes syndrom blev en ny "stjärna" på min allmänbildnigs-himmel. Har aldrig tidigare hört talas om sjukdomen.

    Karin

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Det finns oändligt mycket här i världen man aldrig hört talas om!
    Minns inte i vilken av Sachs böcker han ger en målande beskrivning av en kirurg med touretts och en resa tillsammans i kirurgens sportplan. En rätt påfrestande resa där kirurgen/piloten med täta mellanrum böjde sig fram och slog näven i vindrutan och vrålade svordomar.
    Margaretha
    som hoppas hon minns rätt

    SvaraRadera
  3. Jag har en bror med Aspergers, han fick sin diagnos först när han var över 40 år. Så jag har läst mycket om syndromet. Men jag har inte läst Gunilla Brattströms böcker, det ska jag göra nu.

    SvaraRadera
  4. Hedda,
    Ja, då vet du verkligen hur det är att leva med Asperger!

    Tack för mejlet. Livet är lite komplicerat för ögonblicket, och jag vill tänka igenom mitt svar, men jag svarar så snart jag bara kan.
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. Lite av mitt "specialområde", om jag nu har några sådana. Läst flera böcker i ämnet och haft flera mer eller mindre "tydliga" elever med detta funktionshinder. Några som klippta ur läroboken.

    Många har varit mycket begåvade, men lite egna. Högfungerande asperger klarar sig bra, bara omgivningen tar lite hänsyn. Skolan är tyvärr ofta ganska dålig och okunskapen stor.

    SvaraRadera
  6. Einstein sägs också haft Asperger-liknande personlighet. Gunilla Brattberg hörde jag på radion häromdagen och henne har jag träffat för många år sedan, troligen långt innan hon var klar över sin Aspergerdiagnos. Sjukvården gick illa åt henne länge men hon är ju smartare än de flesta och tog sig vidare.
    Tourettes syndrom har jag stött på bland patienter. Den mest berömda människan med det syndromet torde vara Mozart!

    SvaraRadera
  7. Har haft en elev som, efter att jag lämnat honom, fick diagnosen Aspergers syndrom. Han kom till mig i klass 4 och kunde då inte läsa.

    Med våra förenade krafter lyckades han lära sig läsa på två år och nådde upp i en förbluffande läshastighet innan han gick vidare till högstadiet.

    Hade ju varit bra om jag hade fått reda på vari hans handikapp bestod lite tidigare...
    Ingrid

    SvaraRadera
  8. Ailas,
    Det är ju bra att man nu faktiskt vet att det är ett riktigt handikapp - och att de inte bara är stökiga ungar. Men tyvärr saknas ofta både förståelse och resurser i dagens skola.

    Olgakatt,
    Det är nog rätt många av de "stora pojkarna och flickorna" som haft olika grader av asperger.
    Att både vara kvinna och ha asperger i ett mansdominerat yrke måste vara ett helvete - men Gunilla B har tydligen klarat av det bättre än kanske många andra.

    Ingrid,
    Det krävs massor av tålamod för att jobba med den här sortens barn.
    I min ungdom när jag arbetade med förskolebarn, för att få praktik, fick jag alltid ta' hand om de udda ungarna. Så här efteråt har jag förstått att flera av dem var bokstavsbarn och några hade olika former av autism. Men det var ju innan man visste vad asperger var.

    Margaretha

    SvaraRadera
  9. Intressant! Jag har haft en hel del att göra med vuxna med Asperger, men jag visste inget om Hans Asperger. Nu ska jag låna böckerna du rekommenderade.

    Snälla söta du sluta inte att blogga! Jag tittar in här varje dag och läser allt även om jag inte kommenterar så ofta. En paus kan jag klara av, men inte for ever.

    SvaraRadera
  10. Siv,
    Alltid roligt med lite bakgrundskunskaper!

    Tror bestämt att det blev en hel pippi av en liiiiiiiten fjäder. Jag förstår vad du har hört - och lovar inget just nu.
    M

    SvaraRadera
  11. Andas in, andas ut...
    Ett steg i taget, i din egen takt!
    Vi tänker på dig!

    Och ja, de är intressanta alla tre som du talar om här.

    SvaraRadera
  12. Kära vänner.
    Jag gör precis som ni säger.
    Margaretha
    lydig som alltid

    SvaraRadera