torsdag 17 februari 2011

Ems matvrå

Gamla kokböcker är ofta roliga att läsa i, även om recepten ofta är tråkiga.
Vegetarisk kokbok från 1913 av Ellen Turner, fick vi av en bekant för många år se’n — från början tillhörde boken hennes mamma. Tre kronor kostade den på sin tid, vilket i dagens penningvärde skulle bli ungefär 130:-.

Den tidens vegetariska matlagning bestod ju av mycket puddingar och överkokta grönsaker. Ja, inte bara den vegetariska maten, vilket jag konstaterade i ett tidigare inlägg. Den får mig att tänka på den föraktade puddigvegetarianismen, med recept som liknar dem som finns i Bernhard Shaws kokbok.
Men visst är boken vacker. Och ett par smakprov tänkte jag ge. Då, liksom nu, försökte man ofta efterlikna köttmat — vilket kanske är bra för dem som inte är vegetarian och vill dra ner på köttkonsumtionen.

Vegetariska köttbullar eller vegetariska räkor, (som jag lärde mig av Karin på Fox, att det finns) låter ju märkligt. Däremot har jag inget emot att man talar om vegetariska korvar, eftersom det svensk ordet korv — i motsats till engelskans sausage — syftar på formen inte innehållet.
Alltså bjuder jag på korv i dag, ett recept jag inte prövat.

jag blir glad så fort jag öppnar boken
och ser det vackra papperet

Bönkorv som smörgåspålägg.

125 gr. bönor
150 gr. brödinkråm
1½ dcl. växtspad
4 ½ dcl. grädde
100 gr. hasselnötskärnor
2 msk. smält palmsmör
1 msk. majsenamjöl
2 ägg, salt
2—3 goda kokta potatisar.
Bönorna sköljas, läggas i vatten föregående afton, påsättas i samma vatten och kokas, tills de äro fullkomligt mjuka, då de malas på kvarn. Franskbrödet söndersmulas och blötes upp i växtspadet och grädden. Nötkärnorna malas på mandelkvarn. Därefter nedblandas i bönmassan brödet, de malda nötkärnorna, det smälta palmsmöret, majsenamjölet samt de piskade äggen, varefter massan omröres väl och avsmakas med salt. Potatisen skäres i små fyrkantiga tärningar och nedblandas till sist i färsen. Denna upplägges därefter på en bit avlångt, rent linne, formas till en tjock korv och tygstycket sys fast tätt omkring densamma. Korven kokas i ångkokare minst 1 tim. Den upptages därefter och lägges i press mellan ett par skärbräden, tills den är fullkomligt kall. Omhöljet avlägsnas försiktigt och korven skäres med skarp kniv till smörgåspålägg i tunna skivor.

Svenskan i receptet är lite märkligt, men jag vill inte ändra på något.
Liksom uppmaningen att koka bönorna i blötläggningsvattnet, vilket man inte gör nu för tiden.


korv [kår´v] subst. ~en ~ar
ORDLED: korv-en
• matvara i slangformad(e) bit(ar) bestående av finhackat eller malet kött med tillsatser stoppat i ytterhölje av djurtarm e.d.; vanl. betraktad som enklare mat: korvbröd; korvkiosk; korvskinn; korvspad; falukorv; fläskkorv; julkorv; prinskorv; stångkorv; stoppa ~; varm ~ med bröd; grillad ~; prickig ~ som pålägg
BET.NYANS: utvidgat om annat föremål med likn. form: korvsjö; knåda ut degen till en ~
HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. korver; av omdiskuterat urspr.; ev. besl. med no. kurva 'kröka'

Sausage Middle English sausige, from Anglo-Norman sausiche, from Vulgar Latin *salscia, from Late Latin, neuter pl. of salscius, prepared by salting, from salsus, salted; see sauce,

6 kommentarer:

  1. Receptet låter väldigt intressant och kunde passa bra hos oss för den vill ha vegetariskt pålägg på sina mackor i sommar. Däremot byter jag nog ut palmsmöret mot olja.
    Kul med gamla recept, jag dyker ner i Hagdahls Kok-konsten som vetenskap och konst emellanåt. Även i några andra böckers dyrtidsrecept, vad gäller det vegetariska.

    hälsar Karin
    som såg att hon hade blivit litet fin i kanten i svaret på din kommentar om akvedukten. Det låter onekligen bättre med akvedukteten...

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Jag har tänkt pröva det i många år, men än har det inte blivit av. Det finns några recept till som påminner om det här, som jag kan skicka om du vill.
    Palmsmöret är väl inte den hälsokost, man trodde då.
    I somras gjorde jag en rätt god linspaté. Och när jag skulle skicka receptet till kompisen hittar jag det inte.
    Din kreativa stavning la' jag inte märke till förrän du påpekade det!
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Ja tack, vill nog ha recept, när du har tid; ingen brådska. Nu skall jag testa det här allra först:)

    SvaraRadera
  4. Karin,
    Recept kommer så småningom.
    M

    SvaraRadera
  5. Gamla kokböcker... ja, inte enbart kokböcker, förresten, är underbara. Att titta på. Laga mat efter dem däremot... Nja, med reservation för vissa undantag, så avstår jag,

    Idag blev det köpta fiskbullar och då behövde jag inga recept alls. Inte ens inspiration. Ja, faktiskt inte ens en konservöppnare.

    SvaraRadera
  6. Ailas,
    Jag håller med - gamla kokböcker är mer till lyst än nytta. Medan andra gamla böcker kan vara matnyttigare, utan att för den skull innehålla ett enda recept.

    Jag hör nog till dem som helst lagar mat, stickar och syr utan recept eller mönster. Har man ingen förlaga kan det ju inte bli fel...
    Margaretha

    SvaraRadera