söndag 27 september 2009

Rostiga franska riddare

Så här piffig var inte jag i morse när jag gjorde french toast – och inte var jag lika munter heller.
Jenny skrev för inte så länge se'n om french toast, och jag insåg att det var många år se'n jag gjorde en om-gång. Så jag letade fram mitt gamla recept – men först tog jag en sväng ut på nätet och läste vad som fanns att läsa om rätten. Wikipedia har en lång ar-tikel, både med recept och om french toasts spridning i världen – och vad det heter på olika språk. De flesta av oss associerar nog till amerikanska frukostar när vi hör talas om french toast, men det tycks vara ett van-ligt sätt att tillaga gammalt bröd i hela världen.
Man översätter gärna french toast med fattiga ridda-re – och eftersom jag bara har hört talas om denna gammaldags efterrätt tog jag fram några äldre kok-böcker för att bilda mig. Till vår svenska variant har man gjort en pannkakassmet och doppat skivorna i.
Gustafva Björklunds recept är det enda jag hittar där man ska frittera brödskivorna.


Fattiga riddare

1 16-öres hvetebröd
1½ kopp mjölk
1 ägg
2 tsk socker
½ tsk salt
1½ kopp mjöl
1½ kopp mjölk (att doppa brödet i)
½ kg flottyr

Äggen och en del av mjölken vispas, mjölet blandadt med sockret och saltet, iröres litet i sänder, och därefter tillsättes resten av mjölken. Smeten får stå omkr. en timme. Brödet skäres i 1 cm tjocka skifvor, hvilka doppas i mjölk, därpå i smeten och sedan stekas gulbruna i het flottyr. De läggas på gråpapper att rinna af, innan de serveras öfverströdda med kanel och socker.
.
Ur Kerstin Wenström
Husmoderns Bok
NIO OLIKA AFDELNINGAR
HVARIBLAND
Gstafva Björklunds kokbok
1907
.
I Iduns kokbok utgiven av Elisabeth Östman, 1916, finns ett recept på

Rika riddare (f. 6 pers.).
24 tunna veteskivor
50 gr. sötmandel
50 gr. florsocker
½-1 msk. vatten
2 dcl. äppelmos ell. tutti-frutti
3 dcl. grädde
2 dcl. finstötta skorpor
4 msk. smör (80 gr.)

BEREDNING: Brödet bör vara gott, men kan gärna vara ett par dagar gammalt.
Mandeln skållas, torkas i ugnen, drives genom mandelkvarn och stötes i stenmortel tillsammans med sockret och vattnet till en fin massa. Mandelmassan bredes på en brödskiva och äppelmoset på den andra, varefter skivorna läggas tillsammans, doppas i grädden, vändas i stötta skorpor och stekas vackert gulbruna i smöret. Serveras varma med socker.
.
På nätet finns massor med recept både på fattiga riddare och french toast – fyllda och ofyllda, bakade i ugn eller stekta och med förslag på både möjliga och omöjliga tillbehör.
Jag använder apelsinjuice istället för mjölk, sedan panerar och steker jag dem innan jag fryser hela satsen. Se'n kan jag plocka fram så många jag behöver och stoppa dem i brödrosten.
De flesta recept säger att man ska ha vitt bröd – men vilket hembakt bröd som helst går bra att använda. Låt det inte ligga för länge i vätskan bara, jag släppte in älsklingen som krävde mat och glömde bort att fiska upp en skiva, så den var nästan i upplösningstillstånd. Men jag pusslade ihop den och i fryst tillstånd ser den ut som ny – förmodligen kommer jag att få fiska upp den ur brödrosten i ett antal bitar.
I receptet står det att man ska panera skivorna i smulor av grahamskex. Jag har tidigare använt Digestive – men använde Breton i dag för att slippa sötade kex.
Skivan till vänster är panerad i sesamfrö, eftersom det var enklare än att leta fram fler kex att smula sönder.

2 vispade ägg
1 kopp apelsinjuice
10 skivor bröd
1½ kopp krossade grahamskex (23)
smör

Blanda ägg och juice. Doppa snabbt brödet i smeten, vänd i kexsmulorna. Stek på båda sidor.

2 kommentarer:

  1. Intressant! Jag har funderat på om det ska vara vitt bröd eller vetebröd till riddarna. Jag har för mig att vi brukade ta vetebröd. Kul med 16-öres veteskiva. Funkar inte med inflation i det receptet...

    SvaraRadera
  2. I svenska riddare har man nog alltid använt vetebröd och i amerkansk toast vitt bröd. Vad annars - jag vet amerikaner som inte känner till annat än uppblåst vitt skivat bröd i plastförpackning.
    Ett 16-öres bröd var kanske en vetelängd - jag har för mig att man talar om 2-öres bröd i en annan bok jag har. Så i ett 16-öres fanns nog både raffinerat socker och mjöl!
    Margaretha

    SvaraRadera