Original book source: Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé
Flora von Deutschland, Österreich
und der Schweiz 1885, Gera, Germany
Eftersom jag ännu inte har fixat minskanner,
har jag snott en bild från Wikipedia.
Men mitt päronträd med de goda päronen, är jag tacksam för. När jag köpte huset i mars 1986 hade trädet aldrig burit frukt, trots att det sattes när huset byggdes 1949. De föregående ägarna, tillika de som byggt huset och planterat fruktträden, hade nämligen inte kläm på, att även för päronträd, gäller att man måste vara två om man vill förmera sig.
Hösten 1986 så bär trädet plötsligt frukt – någon i närheten har uppenbarligen satt ett lämpligt träd. Sedan dess har jag fått stora skördar varje år. Vad det är för sort har jag ingen aning om, men de är goda både att äta direkt och att använda i matlagningen.
Och nu är det dags att ta' hand om den läckra frukten. Tog hem en korg i dag, så nu kommer torkapparaten att vara igång ett tag framöver.
Vilka praktpäron! Det är bara att gratulera!
SvaraRaderaDe ser verkligen otroligt goda ut.
Vi har bara ett enda fruktträd på tomten, ett litet anspråkslöst plommonträd som bar frukt det första året, men som sedan har vägrat.
Jag misstänker också att det finns en partner, eller rättare sagt fanns...till för tre år sedan.
Har just ätit ett köpeplommon - inte heller vi har haft någon framgång med plommonodlingen här. Ett träd fanns här när vi flyttade hit - det bar ett (1) gott plommon. Vi delade det demokratiskt i tre delar. De träd vi planterat har gett några futtiga plomman innan de lagt av helt. Plommon ska klara zon 4, så det är kanske jordmånen - sur jord - vad vet jag, men vi får fortsätta att köpa om vi vill ha plommon.
SvaraRaderaFast vi kan ju frossa i päron istället!
Margaretha
Pearbutter? Lät intressant! Det ska jag googla på.
SvaraRaderamvh R
Renée,
SvaraRaderaHoppas du hittar något. Misstänker att jag använde mitt äppelsmör recept. Om du inte har ett pålitligt sådant så kan du hitta mitt här: http://itsalwaysteatime.blogspot.com/2008/10/apple-butter.html
Margaretha