En hjältes död*
Av en slump snubblar jag över Carl August Ehrensvärds ”Skrifter II” — häpnar över en del av hans åsikter, fnissar åt andra, och finner några av dem tänkvärda:
Ordsaken hvarför man häldre är hjelte än klok är den att förolyckas som Hjelte blir ärofullare än förolyckas som mindre klok, för förolyckad klokhet gifs ingen ursägt och en Hjelte har olyckor att skylla på, det gjör att man sätter opp Hjeltar i Regimenter underhåller dem för 3 daler om dagen och att en klok hittar man ej inom hela provintzen.
* Om målningen kan man läsa hos Wikipedia:
Motivet med den döende soldaten som får den sista smörjelsen låg nära tillhands för Nils Forsberg. Under det fransk-tyska kriget 1870–71 arbetade han som sjukvårdare. Modell till soldaten var en av alla skadade som Forsberg mötte under belägringen av Paris. Scenen utspelas i kyrkan Notre Dame som fungerade som fältsjukhus. Målningen gjorde stor succé på Salongen i Paris 1888. Den gjorde Forsberg berömd. Grosshandlaren August Röhss köpte målningen och lät den turnera Sverige runt innan han skänkte den till Nationalmuseum
Onekligen en hel del att bita i. Eftersom jag inte är någon hjälte har jag aldrig kommit att tänka på alternativen. Jag nöjer mig så gärna med att dö mindre ärofyllt, men hoppas naturligtvis att det inte blir alltför snart.
SvaraRaderaMette,
RaderaJag har svårt för dagens missbruk av ordet hjälte — nu för tiden blir man ju hjälte för minsta självklara insats. Som att säga vad man tycker, eller att göra mål.
Berömvärda insatser, men knappast heroiska.
Margaretha
Roligt att bli tipsad om Nils Forsberg! Det för med hjältar har jag lite svårt för. Jag blev kallad för hjälte när körde grannes bil till skroten.(Den hade varken bromsar eller säte).
SvaraRaderaKolja
Kolja,
RaderaJa, Forsberg verkar intressant, en tämligen ny bekantskap i mitt liv.
Den där bilfärden låter mer dumdristig än heroisk!
Margaretha
Ordsak gillar jag!
SvaraRaderaFör övrigt är nog hjältar inte min grej
Maja,
RaderaJa, ordsak låter väl trevligt — blev tvungen att kolla om ordet finns, och det gör det.
Margaretha
Den var rolig. /Robert W
SvaraRaderaRobert,
RaderaJa, dessutom gav det upphov till en stunds eftertanke.
Margaretha
Oj vad du snubblar över mycket intressant!
SvaraRaderaLite Sven Duva-tema här, rentutav?
Karin,
RaderaJa, det har du rätt i — Sven Duva analogin, alltså.
Jag har alltid snubblat — det blev till ett talesätt i familjen: ”jag snablar jämt och ständligt”.
Margaretha