måndag 26 juni 2023

Om bakelsegummor

  och vad de sålde, hör till dagens tisdagstema — mer om detta hittar du hos Ugglanoboken.



Känner du Bakelse-Jeana?
Ja, nog känner ja’na
Och har känt’na i många år!

Hon går på Stockholms gator,
Säljer pepparkakor,
Tar för stycket så mycket hon får.


diktade Bellman, och så värst mycket mer om dessa gummor,  är svårt att hitta. Ibland kan en och annan bakelsegumma (”Bakclse-Schana för bakelscqvinna, — käring”, står det i Ritz ordbok), slinka med i periferin i äldre romaner. Men jag har inte fått klart för mig när dessa madammer försvann från gatorna.

 


Men det mesta som finns att lära sig om bakelser kan man hitta i boken ”Bakelser, en studie i lyxens kulturella formspråk”, av den finlandssvenske etnologen Bo Lönnqvist. En faktaspäckad bok med många vackra och intressanta illustrationer.


Från bakelser är steget inte långt till choklad.




Lotten Ekman har jag talat om tidigare — och det av goda skäl. Hon var rolig och uttryckte sig väl, denna kvinna som betraktas som en av våra första kvinnliga stjärnreportrar.

Hennes ”En burk choklad” finns i novellsamlingen ”Humoresker och stämningar”.


En novell som är lätt att känna igen sig i.

 



Mitt tredje val hittar du hos FadedPage, det blir ”Sweet Thursday”, av John Steinbeck — fortsättning på hans ”Cannery Row”.

12 kommentarer:

  1. En bakelse tackar jag ju inte nej till! Jag inser att det finns massor av Steinbeck som jag inte alls kände till - bra tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helena,
      Nej, bakelser kan vara trevliga, särskilt om man får reda på historien bakom dem.
      Jag har upptäckt Steinbecks noveller, som jag tycker är väl så bra som hans romaner. Finns en hel del hos FadedPage.
      Margaretha

      Radera
  2. gamla kokböcker är rena historieböcker, kul läsning, Steinbecks bok har jag oläst i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hannele,
      Ja, gamla kokböcker är verkligen nöjsamma att läsa, särskilt de som inte bara har recept utan också lär ut hur man ska sköta sitt hem. Vilket var ett heltidsjobb utan elektricitet, rinnande vatten och andra nutida hjälpmedel.
      Margaretha

      Radera
  3. Älskar gamla kokböcker. Bakelser och choklad är aldrig fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lena,
      Det finns gott om gamla kokböcker på nätet, lätt att försumma sitt eget hushåll, när man börjar läsa dem.
      Fast en paus för intag av bakelser och choklad brukar gå att klämma in.
      Margaretha

      Radera
  4. Kul trio. Jag har precis läst Cannery Row, fast på svenska. Skulle kanske läsa också Sweet Thursday?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mösstanten,
      Kul att du nyss läst ”Cannery Road”, då passar det ju bra att g ett oersättlig med ”Sweet Thursday”, som jag inte vet vad den heter på svenska.
      Margaretha

      Radera
  5. Steinbecks roman har jag läst. Tack för din trio.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cinnamon,
      Ger dig lite mer tid för alla andra böcker som blivit föreslagna i dag!
      Margaretha

      Radera
  6. Intressant läsning, "En burk choklad"! Lite tillkrånglat språk i förhållande till dagens (alltför sällsynta) kåserier, men rätt kul ändå, med träffsäkra iakttagelser. Påminner en smula om de där meddelandena som dyker upp på nätet när man köpt något "De som köpt xx brukar också tycka om yy och zz..."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Ja, tempot var ju annorlunda för drygt hundra år sedan! även om människans natur nog är är sig tämligen lik.
      En av många fördelar med att inte shoppa på nätet, eller ens titta på nätets utbud, är att jag slipper erbjudanden sommliknar vad jag tidigare tittat på.
      Margaretha

      Radera