tisdag 4 juli 2023

Svenska deckarförfattare

tipsar vi varandra om i dag. Kvista över till Ugglanoboken, så får du veta mer. 

Spännande värre

och då talar jag inte enbart om spännande handlingar i böckerna.

För mig var det spännande att upptäcka hur många svenska deckare jag har — för i förstone var jag osäker på om jag skulle kunna skrapa ihop tre svenska deckarförfattare. Så visade det sig att jag fick lika svårt som vanligt, när jag blev tvungen att välja ut vilka tre böcker som skulle få komma med.



Nu, när jag utan egen förskyllan har blivit tvungen att evakuera alla mina bokhyllor, önskar jag att jag hade tid att läsa om — eller åtminstone titta närmare på nyfynd jag gör i hyllorna. ”Den dagen den sorgen” till exempel, skulle vara intressant att återuppliva bekantskapen med.

Två författare döljer sig bakom pseudonymen Julius Bark, Evert Lundström och Jan Moen.

 

Som deckare betraktat, är det väl inte så mycket att hänga i julgranen, vilket inte stör mig det minsta eftersom jag inte gillar spännande böcker — men jag låter mig förflyttas till ett 60-talsstockholm, och slås av hur mycket som förändrats. För vem använder grönvita papperssnören i dag, eller behöver kila in en träklots mellan fotplattorna på de hopspända skidorna? Och när såg du senast en Morris på vägarna, gick mellan de gula strecken, satt kvar i bilen medan den tankades, parkerade bilen för en krona och ringde från en telefonautomat för två tioöringar. Jag kommer på mig med att le igenkännande, stup i kvarten — och inte bara över ting och priser, utan över gatubilden, det här var min barndoms Stockholm. Birkastan, Söder, Odenplan alla promenader och bilresor i Stockholm framkallar inre bilder, av något som inte längre finns.

Författarna har petat in sig själva i bokens sångkör, Evert Lundström som körens kassör och Jan Moen som dess ackompanjatör, den senare beskrivs som en kortväxt man med begynnande mage, och kassören som tenor iklädd basker.

Under sitt eget namn skrev Evert Lundström historiska romaner, ofta förlagda i Göteborg, som var hans hemstad.




För några år sedan upptäckte jag att jag hade fem olästa ni deckare av Uno Palmström (polisromaner kallas de i baksidestexten), och grep mig genast an den första av dem, ”Mördare! Mördare!”, och har inte en endaste invändning att komma med, tvärtom, det är en fröjd att läsa hans goda svenska, och likaledes intressanta intrig. 

Jag förlorade inte ens intresset när Olle Lyck, en av bokens huvudpersoner, i första kapitlet är rejält bakfull. 

 Olles gliringar till höger och vänster, beträffande det mesta i samhället, roar mig. Och att Olle bor på samma gata, där jag en gång bott, är förstås trevligt, men även om han haft en annan adress, skulle min uppfattning om boken ha varit positiv.



När jag äntligen bestämt mig för vilken min tredje deckare skulle bli, kom jag att tänka på Ingegerd Stadener, som skrev under pseudonymen Helena Poloni. Jag skrev omhenne för några år sedan, när jag köpt en utrangerad bok av henne på biblioteket: ”Mord i barm”, en bok som jag gav upp efter ett par kapitel — men i kommentarerna skrev både Helena och Jesper att de gillade boken, så jag bestämde mig för att ge den en ny chans. Även om jag inte räknar den till någon av de bästa böckerna jag läst, så uppskattar jag personbeskrivningarna och hur Brunnsköping, den lilla staden där allt utspelar sig, tecknats.

Man klär sig i trenchcoat och basket, är noga med titlar, nära vänner säger inte du till varandra, utan använder bara förnamnet


Boken kom 1956, men känns äldre än så.




13 kommentarer:

  1. Kul att du tar upp sådana här gamla deckare. Inte för att jag har läst dem, men ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mösstanten,
      Det har i alla tider, såväl nu, som då, skrivits både läsvärda böcker och smörja — vad som övergår mitt förstånd är att så många tror sig veta att gamla böcker är dåliga medan nya böcker undantagslöst gör dig till en litterär person.
      Så ge även de gamla böckerna en chans! Inte för att jag räknar böcker från 80- och 60-talet som gamla.
      Margaretha

      Radera
  2. Nya olästa författartips, låter tufft evakuera bokhyllor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hannele,
      Kanske dags att nosa på dem nu.
      Att flytta tusentals böcker är mer än jobbigt!
      Margaretha

      Radera
  3. Jag tror att jag läst Palmström, men det måste ha varit länge sedan för jag minns nästan inget av det. Dags att återvända?
    De andra två måste jag kolla, i motsats till dig har jag ett jättebra bibliotek, som kan trolla fram det mesta.
    Önsakar att jag kunde komma och hjälpa dig!
    Kram
    Kicki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kicki,
      Palmströms böcker är ju tämligen nya (i min värld) och fick ett positivt mottagande, så jag kan tänka mig att du läste dem när de kom ut.
      Du är lycklig som har ett trevligt och hjälpsamt bibliotek, så var också mitt, en gång i tiden.
      Tack för goda tankar — de hjälper!
      Margaretha

      Radera
  4. Men varför har du evakuerat bokhyllorna? Det har jag missat. Det kan vara jobbigt för böckerna blir liksom så många fler när de slipper ut ur sina hyllor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Vattenskada OCH hussvamp.
      Nej, jag har varken haft energi, tid eller lust att blogga om eländet.
      Margaretha

      Radera
    2. Åh, nej. Vad trist. Hoppas verkligen det är saneringsbart och att inte böckerna tagit stryk!

      Radera
  5. Har inte läst någon av författarna. Tack för tipsen.

    SvaraRadera
  6. Lena,
    Kanske något att ha på lut för regniga dagar.
    Margaretha

    SvaraRadera
  7. Har varken läst något av eller hört talas om någon av författarna. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
  8. Mord i barm står ju i min bokhylla, inser jag. Jag har köpt på mig fler i den där serien med klassiska deckare, men har inte hunnit läsa ännu. Bra att bli påmind.

    SvaraRadera