torsdag 12 november 2020

Mycket kan sägas om mig

 — men inte att jag är husaktig!

 
En quinno skall wara husacktigh och fliteligh ackta sina heemsÿtzlor.    
                                             Laurentius Menius Petri, 1559

Men visst är det ett bra ord‽ Jag har länge sökt efter en bra motsvarighet till engelskans "house-proud" (ett ord som funnits i engelskan sedan 1822), och häromdagen upptäckte jag den här svenska varianten. En lite väl sen upptäckt kan man tycka eftersom ordet tydligen inte använts sedan i mitten av 1800-talet.

1960s Smiling Woman About To Put Fresh 
Linens Towels Laundry Into Linen Closet

Jo, har har relativt god ordning i mina linneskåp, men skulle aldrig komma på tanken att visa upp dem, varken för vänner eller världen.

Hotpoint 1951 1950s USA fridges housewives 
housewife appliances refridgerators refrigerators

Och hitintills har jag aldrig ställt mig att drömma vid kylen och frysen, iförd dansklänning — finns det dansklänning nu för tiden, och kallas de verkligen för dansklänningar?
Och inte ser innehållet i mina skåp som på bilden!

United States c. 1950. A woman wearing an apron in the kitchen 
of a model home making a sandwich with Wonder Bread.

Tänk så pinsamt att både använda Wonder Bread och ha sådana gardiner! 
 Finns förresten Wonder Bread* fortfarande? Nån gång i unga år sydde jag faktiskt en regnkappa av plastpåsarna som detta "underbröd" kom i.


Tänker dammsuga i morgon om jag bara hittar en lämplig klänning och högklackade skor. Resårskärp går kanske bra, det vet jag att jag har  någonstans.

*Jo, "Wonder Bread" finns fortfarande, och man kan läsa om dess rätt långa historia. Kom just på att jag skrivit lite om det tidigare.

4 kommentarer:

 1. Har aldrig ätit ett bröd som smakar mer plastigt än wonderbread (fast nu var det längesen jag åt det sist, det är ju möjligt att de uppdaterat ingredienserna). Jag är inte heller fena på hushållsuppgifter men min man har en del renlighetsmani (och själv har jag ju dammallergi som ett slags kosmiskt skämt) så jag gör vad jag kan för att hålla efter hus och hem. Baka och laga mat är kul iofs. Städa not so much.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   Underbrödet är i sanning ett under av smaklöshet - inte heller jag har smakat det på åratal, men jag tvivlar på att det blivit nämnvärt bättre.

   Intressant (men inte roligt) det där med astma och allergier, som sägs ha ökat i takt med mer renlighet och bättre hygien.
   Margaretha

   Radera
 2. Hittar du ingen klänning så räcker det väl med resårskärpet?
  Den regnrocken minns jag, minns också att den inte var vattentät!
  stor, STOR kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mette!!!
   Snyggt men inte pråligt med enbart resårskärpet (och eventuellt högklackat). Inte för att det finns någon som kan bli chockad, så ensligt som jag bor - men i mitt gamla hus, alldeles för kallt, vilket i och för sig även en snyggare klänning skulle vara. Så jag håller mig till mina hiskeliga bloomers och lika många tröjor som Mr. Puffett bar.

   Imponerad av att du minns min läckande regnkappa!
   Margaretha

   Radera