söndag 15 november 2020

Myriameter

  

Sen! där nere mellan Mars och Venus återstå ännu några obebodda myriameter av mitt territorium. Där vill jag skapa  en ny värld:av Intet skall hon bliva till och till Intet skall hon en gång åter varda. Varelserna som där leva skola tro sig vara gudar som vi, och vår glädje skall vara att se huru de ävlas och yvas. Dårskapens värld skall hon nämnas! Vad säger min broder Lucifer, som med mig delar dessa domäner söder om vintergatan?
ur Strindbergs "Inferno"

 Measuring the land using rope, from the 
Tomb Chapel of Menna, New Kingdom (wall painting) 
 Egyptian 18th Dynasty

ett ord jag varken sett eller hört tidigare — fast jag har en känsla av att jag borde ha gjort det, precis som jag väl borde känna till myriagram.
Med tanke på att jag ibland använder ordet myriad, så borde jag ju ha kunnat gissa vad det betyder. Ibland är det enklare att slå upp, än att försöka lista ut något på egen hand — tankelättja!
 
 Prefixet myria betyder 10 000. Det kommer ursprungligen från det grekiska ordet myriad.  Prefixet används numera mycket sällan, men det används till exempel i ordet myriameter (10 km), myrialiter (10 000 liter), myriagram (10 kg) och i det latinska namnet för mångfoting (myriapoda).

1 kommentar:

  1. Tack för att jag fick lära mig ett nytt ord! Som jag aldrig sett fast jag är Strindbergsfan.

    SvaraRadera