söndag 20 september 2020

Mördande reklam

 


 Ja, vad gör man inte för att bli vacker? Att kuren förmodligen leder till en för tidig död betyder ju bara att man inte riskerar att bli gammal och ful — fast så resonerade väl knappast kvinnorna som ville få en moderiktigt blek hy, utan finnar, pormaskar, fräknar, rynkor eller alltför rosig hy. 

Dr. Campbell var förmodligen bara en av reklammakarnas många fantasiexperter — för han, och många andra experter fanns bara i reklamens underbara värld:


LADIES! If you desire a transparent, CLEAR, FRESH complexion, FREE from blotch, blemish, roughness, coarseness, redness, freckles or pimples use DR. CAMPBELL’S SAFE ARSENIC COMPLEXION WAFERS. These wonderful wafers have the effect of enlarging, invigorating, or filling out any shrunken, shrivelled or undeveloped parts. Price, by mail, $1, 6 Boxes, $5. Depot, 218 6th Ave., New York, and all Druggists.

Den här annonsen hittade jag i "Vick's Illustrated Monthly Magazine, Volume 17, No. 5, March, 1894. En dollar i dagen penningvärde motsvarar 29.41, så det var inte vem som helst som kunde köpa dessa underkex!

Ända in på 1920-talet kunde man köpa tvål eller kex med arsenik — ja även senare, men då var det ju förbjudet. Det var förresten inte bara arsenik som såldes till skönhetstörstande kvinnor — preparat med bly och kvicksilver var inte ovanligt. Man skulle ju vara blek som en porslinsdocka, eller som den engelska drottning Elisabet I.

okänd konstnär

Förresten så sägs det att det fortfarande säljs farliga produkter i de länder där idealet fortfarande är ett kritvitt dockansikte. Och det räcker nog med att ta en tur på nätet för att hitta misslyckade skönhetsbehandlingar.

9 kommentarer:

 1. Jag är glad att jag inte har skönhetsnoja utan är nöjd med att se ut som jag gör. Det finns en by någonstans i Schweiz där man har intagit lite arsenik hela tiden, bara lite lite varje dag och alla människor. De lär vara väldigt rosiga om kinderna. Nu minns jag inte namnet på stället men jag har läst om det någonstans inte för så längesedan.

  Karin

  SvaraRadera
 2. ...och alla människor har gjort det i byn. ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Kanske har man gjort det på flera orter - man gav ju hästarna arsenik inför kreatursmarknader. Jag vet att de så kallade arsenikätarna i Österrike gjorde det. Det finns mycket att läsa om dem på nätet - men nästan bara på engelska, på svenska nämns de bara i förbifarten. En av artiklarna hittar du här: The Arsenic Eaters of Styria, https://www.scientificamerican.com/article/the-arsenic-eaters-of-styria/.Jag är alldeles för lat för att lägga ned en massa energi, för att inte tala om pengar, på att försöka förändra mitt utseende.
   Margareha

   Radera
 3. Mördande reklam, bokstavligen!

  Jag undrar vilka av dagens många olika och kostsamma behandlingar som är lika dubiösa. Eftersom jag huvudsakligen använder Barnängens babytvål och schampo är jag dåligt bevandrad bland marknadens alla produkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Det låter som om vi har ungefär samma inställning till hudvård.
   Inte heller jag vet vad som försiggår på skönhetssalonger - eller hemma i folks badrum för den delen. Men jag misstänker att det finnsen hel del suspekta medel som inte ännu är förbjudna.
   Margaretha

   Radera
  2. En gång i tiden tvättade jag håret med ett tvättmedel som hette Sulfo (eller något liknande, avsett för stortvätt). Vad det innehöll vill jag nog inte veta. Håret blev visserligen rent, men kändes som stålull när det torkat. Så det rekommenderar jag inte!

   Radera
  3. Karin ,
   Det låter vagt bekant - mycket har jag nog tvättat håret med, och i, Östersjön, natriumklorid och tvålar och flaskor utan etikett - men jag är säker på att jag aldrig tvättat håret med sulfo, möjligtvis kastruller.
   Margaretha

   Radera
 4. Det där med bly och arsenik är ju rätt fascinerande! Jag är också rätt low maintenance ifråga om hudvård och sånt. Om huden blir för torr så brukar jag använda kokosolja om sommaren eller sesamolja om vintern. Om den är blaffig och oren kan jag lägga en lermask emellanåt. I allmänhet gillar jag naturliga grejer - avokado, havregryn, yoghurt, honung - för huden :). Men har sällan tid att ägna mig åt hudvård som sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   Det som verkligen fascinerar, och skrämmer, mig är att många inte tycks bry sig om vilka medel de använder - inte ens när det är välkänt farliga saker!
   Lika skrämmande som att en del tycks tro att naturmedel är ofarligt - som zink, bly och arsenik, men även mer försåtliga växter kan ju ta livet av folk.
   Nej, vem 17 vill tillbringa tiden framför spegeln när man kan läsa‽
   Margaretha

   Radera