onsdag 30 maj 2018

Den förkättrade smörgåstårtan

tycks ha blivit tagen till nåder — i alla fall i U.S.A. 


fast där kallas den för "party loaf" eller "sandwich loaf".  Svenskarna vill ju gärna ta åt sig äran av att vara smörgåstårtans uppfinnare, hur det är med den saken låter jag vara osagt. Så här säger svenska Wikipedia:
År 1940 nämns ordet tårta för första gången i smörgåssammanhanget och då som en sandwichtårta” Det är nya Stora kokboken som lanserar receptet men till skillnad från den randiga sandwichen, där det var de olikfärgade brödsorterna som skapade mönstret, fokuserade sandwichtårtan på att ha en omfattande garnityr runt om tårtan och en vacker dekorering ovanpå. Sandwichtårtan gjordes utifrån en tekaka och till skillnad från de randiga sandwichen, som var avlångt rektangulär, så var sandwichtårtan rund. Recept på den här nya tårtan förekom sedan i olika varianter i kokböcker under 1940-50-talen.
Sandwichtårtan var fram till 1960-talet ett mer förekommande begrepp än ordet smörgåstårta, särskilt i det professionella sammanhanget. Svensk konditori & konfektyrtidning skriver i sitt julinummer 1965 att flera varianter av exklusivare smörgåsar börjar bli vanligt förekommande vid olika festevenemang. Tidningen beskriver vidare att sandwichtårtan är som en kombination av räksmörgås och landgång men med mer fokus på lyx och fest och som en av de mest exklusiva produkterna inom konditorierna. Den dominerade även försäljningsmässigt vid den här tiden.
 Den kortare artikeln hos engelska Wikipedia nöjer sig med att konstatera att "The Sandwich loaf" var mycket populär i U.S.A. i mitten av 50-talet.
En sväng på nätet ger massor av recept — både svenska och engelska — och en hel del nostalgiska minnen:
There is a loaf of memory….some alive still remember it, others know it from the whispers of culture which form resonances or even from pictorial evidence … the Sandwich Loaf.

....she may start with a radically retro item called the Sandwich Loaf. "That's one that brings back memories," she said. The Sandwich Loaf was a staple of parties back around the time the first Super Bowl was played (1967), though truthfully it was more common at women's gatherings like ladies' luncheons and baby showers.

Både svenska och engelska källor anger att smörgåstårtans glanstid var 40- och 50-talet. Men nog minns jag den som en senare företeelse.
Jag ser att problemet för dagens unga kvinnor (av någon anledning bara kvinnor), som vill ordna en bjudning à la mormor, är att det är svårt att hitta bröd som inte är skivat (min stavningskontroll protesterar när jag skriver oskivat). 


Kan inte påminna mig att jag sett några recept för smörgåstårtor i gamla kokböcker, kanske är det (var det) i tidningar och tidskrifter man hittade sådana  i synnerhet i studenttider. Men bläddrar ändå i mina gamla kokböcker för att se om det finns några recept. Det finns det inte — inte på smörgåstårtor, men väl för andra tårtor. Vad sägs om "fattigmanstårta", "tårta paysan", "varvtårta" som verkar tidskrävande att varva, eller "chokladtårta Lucullus". Det får kanske bli ett separat  tårtinlägg, någon gång.

4 kommentarer:

 1. fattigmanstårta låter som det skulle passa mig! vår granne mrs. luke brukade servera a sandwich loaf när hon hade "flickorna" över på bridge. men jag fick aldrig smaka, såg bara när hon gjorde dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Ledsen att jag dröjt så länge med att svara, men jag har missat inkomna kommentarer eftersom blogger inte längre talar om att de finns.
   "Flickorna" påminner mig om när jag åt lunch med en äldre släkting och hennes jämnåriga flickor - det var nog då jag började förstå att man kommer att förbli flickor i vissa sammanhang.
   Fattigmanstårta är nog bra, men ännu bättre - för både börs och figur - är det nog att avstå helt.
   Margaretha
   som njuter av
   morgonsvalkan

   Radera
 2. Englundskan i Livsrummet firade födelsedag och bjöd, enligt egen uppgift, på en hemvävd smörgåstårta. På fb fanns t o m bild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Otaliga pajlock och bröd har jag vävt, men aldrig en hel smörgåstårta även om jag klassificerat dem som hemslöjd (blandade tekniker). Och få av dem, om någon, var bildade.
   Margaretha
   efter en
   "non-woven"
   frukost

   Radera