lördag 31 mars 2018

Odlingsråd på min första utesittardag


Det är varmt i solen — men bara där. Mina fingrar är kalla, vilket kanske inte är så underligt med tanke på den vita utsikten. Jag vet att man ska leva i nuet, men just nu är det trevligare att planera för sommar och sol. "That," replied H., "is soon settled. We must have a good-sized dining-room, small drawing-room, and a breakfast-room, which may be converted into a school-room. It must have a nursery and five good bed-chambers, a chaise-house, and stable for the pony and carriage, a large garden, and three or four acres of land, for we must keep a cow. It must not be more than eight miles from 'town,' or two from a station; it must be in a good neighborhood, and it must—"
"Stop! Stop!" cried I; "how much do you intend to give a-year for all these conveniences:"
"How much?" Why, I should say we ought not to give more than $250*."
The Gardening Girl, 1750-1755  
Jean-Honoré Fragonard 

Den här tösen ser ut att ha det skönt, och det ser inte ut som trädgårdsarbetet tynger henne särskilt mycket. Precis min melodi ity mitt intresse för trädgårdsskötsel är lika teoretiskt som mitt matlagningsintresse. Och för oss teoretiker finns fler trädgårdsböcker att läsa på nätet än vad någon människa hinner med under en lång livstid. För tillfället ägnar jag mig åt "Our Farm of Four Acres and the Money we Made by it", 1860, av Miss Coulton. Det är nöjsam läsning, där man får följa en familj som flyttar ut på landet för att leva på vad ägorna och hårt arbete ger.

Men jag som inte har för avsikt att skaffa kor och höns för att kunna bli självförsörjande, inser att Ruth Stouts metoder ligger mer för mig. Dessutom förfogar jag bara över ungefär två tunnland. Ja, hon är syster till Rex Stout, som jag talat om tidigare!
Kanske finns det hopp även för mig som odlare!

 Vilken kvinna!

*Boken är engelsk, men i den här upplagan (den tolfte), för den amerikanska marknaden, anger man valutan i dollar.

7 kommentarer:

 1. Trädgårdsböcker och matböcker finns det i parti och minut. Här finns en hel del och där finns dom. Det är sällan jag bläddrar i dem fastän det förstås händer. Men vid det här laget så har man ju lärt sig både det ena och det andra så böcker knappt behövs längre i det hänseendet.
  Jag brände vårens första brasa idag, solen sken, vinden var kall men skönt var det. Julgranen, fågelkorgar och lite till har gått upp i rök.
  Nu ska jag googla på Ruth Stout.
  God natt!

  SvaraRadera
 2. Tack, tack för odlingsrådet, råden.
  Nu har jag läst om Ruth Stout. Vilken kvinna säger jag också!
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. PettasKarin,
   Ja, i sanning en häftig dam!
   Att inte ha köpt mat på 14 år låter helt fantastiskt! Dit kommer jag nog aldrig.
   Margaretha

   Radera
 3. Ja himmel vilken kvinna! Den metoden måste jag prova, fast inte naken!
  Så skönt att du kan sitta ute ibland, hoppas du får en stund på trappan varje dag! Det gör dig säkert gott.
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mette,
   Helt säkert är det något för oss - fast, som sagt, inte naken!
   Margaretha

   Radera
 4. Ja vilken klok människa. Jag var för många år sedan på studiebesök i Etiopien, där SIDA hade ett stort jordbruksprogram. Lokala experter som jag talade med var fundersamma. FÅR man göra så där mot jorden? Plöja djupa fåror. De var mer vana vid varsamma Ruth Stout-metoder.

  Men så skönt att kunna sitta i solen! Längtar dit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Det skulle nog inte skada om vi i de rikare länderna visade jorden lite mer respekt.

   Lite svalare ute i dag, får se om jag kan sitta ute en stund.
   Margaretha

   Radera