måndag 5 mars 2018

"A Meeting South" — novellutmaningen

30. Läs en novell med ett väderstreck i titeln — "A Meeting South" av Sherwood Anderson, ur novellsamlingen "Death in the Woods and Other Stories från 1933.

Jag har inte läst mycket av Sherwood Anderson, men jag har nosat på hans böcker  böcker vars innehåll inte intresserar mig, men som ändå fångat mig eftersom han var en så skicklig författare. Men för att en bok ska vara läsvärd räcker det inte med att den är välskriven, därför har jag inte ägnat hans böcker någon uppmärksamhet på länge  inte förrän jag nu hittade en den här novellen med ett väderstreck i titeln.
Den handlar om två män som råkar mötas i New Orleans och hur de strövar runt i staden. Om novellens berättare får man inte veta så mycket, men desto mer om David, mannen som han möter,  som berättar om sitt liv för sin nye vän. Jag läser på nätet att David ska vara ett porträtt av William Faulkner. 
Det är en berättelsen full av beskrivningar av slavar, på ett sätt som inte är acceptabelt i dag.
Trots allt fick den mig att fundera över om jag kanske skulle ge Sherwood Anderson ännu en chans.

Lästa noveller:
8. Läs en novell om en hemlighet  "The Guilty Secret"— av Charles Paul de Kock ur International Short Stories: French, från 1910.
19. Läs en novell där någon dansar — The Dancer In Red  and Other Stories, 1906, av Fergus Hume
3Läs en novell med bokstaven X i titeln  The History of Professor De Laix, 1992,  av Robert Harris ur novellsamlingen "Stories From the Old Attic".
5Läs en novell som utspelar sig under en högtid — "Legenden om julrosorna" ur En saga om en saga och andra sagor! av Selma Lagerlöf.
 1Läs en novell med något från växtriket i titeln — "Rosen och vinden" ur "Silkesmattan", 1941, av Jascha Golowanjuk
11. Läs en novell med något från rymden i titeln  — Aftonstjärnan av Dan Andersson ur Posthuma noveller (1922).
4. Läs en novell av en Nobelpristagare — Et Styggt bardomsminne, 1889, av Bjørnstjerne Bjørnson.
14. Läs en novell av en författare som gett ut mer än tio böcker — "The Liberry" ur novellsamlingen "The Lucky Number" av Ian Hay.
29. Läs en novell som översatts från spanskan —"The Tall Woman" av Pedro Antonio De Alarcon ur novellsamlingen Stories by Foreign Authors: Spanish, by Various, 1898.
39Läs en novell där någon dricker kaffe eller te — Glory in the Daytime ur novellsamlingen "After Such Pleasures" av Dorothy Parker.
37. Läs en novell vars titel börjar på samma bokstav som författarens efternamn — Rädslan ur novellsamlingen "Utsatt till vargarna" av Per E. Rundquist från 1950.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar