onsdag 13 juli 2016

Katter i konsten

När man läser om konstnärer  och annat känt folk också, för den delen  är det lätt att få den uppfattningen att de flesta av dem gillade (gillar) katter. Om det verkligen förhåller sig så, har jag ingen aning om, och tänker inte heller forska vidare i ämnet  däremot tänkte jag (eftersom jag är kattmänniska), presentera en del av dessa konstnärer, och deras konst.

 Trots att Norbertine Bresslern-Roth (1891 - 1978) var en av föregångarna när det gällde linoliumtryck, finns det förvånansvärt lite skrivet om henne  och det mesta som finns är på tyska, eftersom hon var österrikiska. 
Redan 1912 studerade hon i Wien för Professor Ferdinand Schmutzer, vilket var en sensation eftersom kvinnor officiellt fick tillträde till Wiens konstakademi först 1921.
 Två katter

Svart katt 1925
träsnitt

Siames 1946

Sovande katt och julgran

Catnap

 Hon avbildade även andra djur, ofta afrikanska, efter en studieresa till Afrika, men också alldeles vanliga skadedjur.
 Mäuseplage 

Jag har skrivit massor om katter, de här fyra är konstrelaterade.  

2 kommentarer:

 1. Fina träsnitt! Catnap, till exempel – så snyggt komponerad. Och målningen "Svart katt" – spännande att den är träsnitt! (Svarta katter är för övrigt det svåraste som finns att måla. Jag har gjort många misslyckade försök med barnbarbets två svarta katter! Kanske rentav ett ämne för min sommarminiserie på bloggen: "Arga akvarellisten".)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag är stum av beundran, för jag har provat på linoliumsnitt och insett att det krävs en hel del om man inte enbart vill göra gulliga julkort. Och att snida i trä gav jag upp på ett tidigt stadium!
   Att fotografera svarta katter är inte heller det enklaste.Jag har haft en svart katt, och är ledsen över att inte ha fler bilder av honom, än vad jag har.
   Väntar med spänning på dina kattakvareller - du kan ju börja med grå katter.
   Kom att tänka på att det kanske finns goda skäl till att jag hittat ovanligt många vita katter avbildade.

   Radera