onsdag 23 april 2014

En klassiker

 Så här på världsbokdagen tänkte jag passa på att visa upp en av barndomens favoritböcker — tillika en av mors favoritböcker. En bok som hon, liksom jag, fick innan hon kunde läsa, men bilderna räckte gott och väl för att vi skulle kunna hitta på våra egna berättelser.
Illustrationerna är gjorda av Honor Charlotte Appleton (1879-1951), en på sin tid välkänd illustratör, som har illustrerat över 150 barnböcker.
6 kommentarer:

 1. Fantastiska illustrationer! På något sätt känner jag igen ett par av bilderna, fastän jag vet med mig själv att jag inte har läst vare sig böckerna eller hört talas om dem tidigare.

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. PettasKarin,
   Bilderna är nog rätt tidstypiska - men så flitig som Honor var, har du kanske sett hennes illustrationer i något sammanhang.
   Margaretha
   beundrandes
   den svala
   solnedgången

   Radera
 2. Åh, Kaj och Gerda! Den finns som tecknad film från 70-talet kanske? Lite ålderdomlig, riktigt fin. Min dotter kunde inte få nog av den, såg den gång på gång. Och nu har det blivit Disneyfilmen Frost. Inte så dum den heller, faktiskt. Men det är klart att böcker och bra bokillustrationer ger mer spelrum för fantasin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   En av anledningarna till att jag föredrar böcker framför film, är att jag bestämmer tempot - en film kan jag inte värja mig mot.
   Margaretha

   Radera
 3. Snödrottningen var inte min favorit när jag var barn, det var Elddonet. Märkligt nog tyckte jag den var mindre otäck fast det är tvärtom!
  Men jag vill ha mina "egna" illustrationer från de böcker jag läste som barn, såna är vi ju, det ska vara på "det rätta viset"!
  Som regel undviker jag filmatiserade böcker; jag blir alltid så besviken, ibland arg. Dock såg jag "Frost" och tyckte, fastän den är VÄLDIGT fritt tolkad att den var rätt hyfsad för att vara Disney. Inte så sötsliskig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Jag minns inte någon andersenfavorit, men Elddonet är en av berättelserna jag minns bäst - kanske betyder det att jag läste den flera gånger.
   Eftersom jag aldrig tittar på filmer, slipper jag bli arg och besviken.
   Margaretha
   under den
   bleka solen

   Radera