tisdag 18 februari 2014

Vad är god litteratur?

The Quiet Hour, 1913  
 Albert Chevallier Tayle
 
Jag tillbringade en sömnlös natt med att grunna över vad som gör en bok läsvärd — och om en läsvärd bok, nödvändigtvis är god litteratur (och tvärtom).
Att kriterierna förändras, behöver man bara titta på gamla nobelprisförfattare, för att inse. Men vem bestämmer när de ska förändras — och på vilka grunder.
Några svar, kom jag naturligtvis inte fram till. Vad jag kom fram till, är att jag är innerligt glad över att inte behöva veta — som läsglad amatör har jag min fulla frihet att tycka precis vad jag vill, utan att behöva motivera mina åsikter. För jag kan inte alltid motivera mitt tyckande. Förnumstiga självklarheter irriterar mig, men jag är medveten om att vad jag ser som sådana, betraktar andra som guldkorn. Funderar över om det inte är mer accepterat med personligt tyckande, när det kommer till musik — men helt säker är jag inte. Vet bara att många blir förvånade när de upptäcker att jag inte står ut med Pärts "Spiegel im Spiegel", som jag tycker är enerverande mjäkig eller "Bolero", som jag tycker är otäck. (Men jag gillar andra stycken av Ravel). Men jag har förstått att det är känsligare när det gäller böcker, folk tycks bli mer sårade om jag tycker att den bok de läser är skräp, än om jag inte gillar deras musik.
Vad som föraneledde dessa nattliga tankar var Tant Jane, eller rättare sagt Aunt Jane, från 1915,  av Jennette Lee — en bok jag nyligen hittade hos Gutenberg. Jag har aldrig hört talas om Mrs. G. S. Lee, som hon ibland skriver under, och det är inte lätt att få veta mycket mer än att hon levde mellan 1860 och 1951, att hon skrev böcker, föreläste och undervisade vid bland annat både Smith och Vassar.
När en författare fångar mig så att jag blir riktigt nyfiken på henne, är det ju något i texten som lockar, men i det här fallet var jag inte säker på vad det var. Hela handlingen utspelar sig på ett sjukhus, med undantag av de fyra timmar, det tar för tant Jane att följa med en patient hem. Den är så långt ifrån romantiska kvinnor i vitt, som gamar åt sig stiliga kirurger, som man bara kan komma, och lika långt ifrån dagens sjukhus.  Vad jag egentligen tycker om boken, grunnar jag fortfarande på, kanske är det, det stillsamma förloppet, och det icke uttalade som fascinerar mig. För fascinerad blev jag — tillräckligt mycket för att kika på andra böcker av henne. Några finns hos Gutenberg, medan de flesta av hennes böcker finns på andra sidor på nätet.
Om jag läser ut "Mr. Achilles", en annan av hennes böcker, vet jag inte men bokens inledning fick mig att läsa vidare. Achilles Alexandrakis har invandrat från Grekland, nu säljer han frukt och grönsaker i Chicago, och är bedrövad över att inga kunder frågor honom något om hans hemland.


9 kommentarer:

 1. Ibland undrar jag om det finns något svar på vad som är en god bok?
  Den senaste tiden har jag läst rätt många böcker i jämförelse med vad jag har gjort på länge och jag har förvånat mig själv en del utgående ifrån mina egna förutfattade meningar om särskilda författare. Plötsligt har jag fängslats av det skrivna, så till den grad att det har varit svårt att släppa läsningen överhuvudtaget och när boken har lästs ut så har jag genast saknat den.
  Ändå är jag inte säker på att det har varit s.k. goda böcker, god litteratur som jag har läst. Så vad är god litteratur egentligen?
  Troligen finns det lika många svar som det finns läsare

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. PetttasKarin,
   Saknar man boken, sedan den ät utläst, är det ju ett bevis på att man tyckte om den - god eller inte.
   Egentligen struntar jag i bokens kvaliteter, men jag försöker göra klart för mig varför jag tycker som jag tycker, vilket inte alltid är så enkelt.
   Margaretha

   Radera
 2. Fastnar för den grekiske grönsakhandlarens saknad av frågor om hans hemland! För inte så länge sedan hörde jag en invandrad taxichaufför ondgöra sig över alla som frågade om HANS hemland! Hur ska man kunna avgöra om någon vill att man intresserar sig eller inte??
  Om böcker är goda eller ej vill jag själv bestämma. Men de klassiker som överlever sekel och fortfarande läses med behållning av andra än litteraturforskare tror jag man lugnt kan beteckna som goda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Jag fastnade också för Achilles reaktion - det är känsligt att veta när man kan fråga eller inte. I Achilles fall, hade jag nog frågat för han hade skrivit sina skyltar på båda språken, så det rådde inte något tvivel om att han var grek. Då måste det vara förfärligt att bara höra artighetsfraser, dagarna i enda - att bli osynlig.
   Margaretha

   Radera
 3. Det är nog mycket en smaksak. Vad jag tycker är god litteratur kanske en annan person tycker riktigt illa om. Vissa verk tycks dock slå igenom och får de allra flesta att vilja läsa dessa så de är troligen skrivna så att de är fängslande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Vilken sorts böcker jag tycker om - ja, det är min ensak, men vad som är god litteratur kan ju inte gärna betraktas som min ensak. (Jo om jag betraktar mig som normgivande). Men det måste ju finnas vissa kriterier, om än oskrivna, för vad som är god litteratur - vi kan nog enas om att varken Kittyböckerna eller Harlequinböckerna kan räknas dit - men var går gränsen mellan det verkligt goda och och det som nästa når dit?

   Radera
  2. Hm, någon håller inte med mig, uppkopplingen fick hicka innan jag tänkt färdigt.
   Jo, jag tänkte skriva att bara för att en bok blir populär, så betyder det inte att den har litterära kvaliteter - tänk på Judith Krantz, Jean M. Auel eller Agnar Mykle, att de böckerna sålde som smör hade ju inget med eventuella kvaliteter att göra. Fängslande är en sak och god litteratur något annat, vilket inte hindrar från att de tu kan sammanfalla.
   Margaretha
   som fortsätter
   att grubbla

   Radera
 4. På bokmässan i Nairobi för ett par år sedan hörde jag en riktig ögonöppnare: "Läs", sade föreläsaren (vars namn jag glömt) "strunta i disken och läs i stället. Se till att dina barn förstår att du tycker det är viktigt att läsa, gärna roligt! Läs en rolig bok och skratta när du tycker det är kul. DET kommer att få dina barn att läsa."

  Det var faktiskt precis så mina föräldrar gjorde. Det verkade så otroligt roligt att läsa. Men vad som är en bra bok vet jag nog inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Visst är det så. Men det dröjde nog långt in på 60-talet att den synen accepterades. Det har alltid (nåja, nästan alltid) funnits läsvärda barn och ungdomsböcker, men det är inte lätt för barn från icke-läsande hem att hitta dem. I synnerhet inte nu när skolbiblioteken försvinner och inte ens alla lärare läser för nöjes skull.
   Margaretha

   Radera