måndag 17 februari 2014

Grattis Chaim!


Chaim (Herman Harold) Potok
17 februari 1929 - 23 juli 2002
 
Chaim hör till mina författarfavoriter, när jag läste hans böcker på tidigt 90-tal infann sig en känsla jag inte haft sedan jag var i bokslukaråldern — den att världen försvann och jag befann mig i bokens värld.  För mig är det numera en sällsynt, och saknad, upplevelse  något som kräver en extraordinär bok.
Chaim, som växte upp i ett ultraortodoxt judiskt hem, beskriver i sina böcker, inre och yttre konflikter förorsakade av religionen. 
Några av böckerna hör ihop, och är bäst att läsa i rätt ordning, så jag råder den hågade läsaren att börja med "The Chosen" från 1967 och därefter läsa "The Promise", som kom 1972. 
I några av de senare böckerna handlar det om den judiske pojken som vill bli konstnär, vilket föräldrarna inte accepterar. Chaim kände väl till problematiken, han målade själv men föräldrarna tog bestämt avstånd både från författarskapet och målandet.
Jag vet att flera av böckerna finns översatta till svenska, men vet inte hur goda dessa översättningar är. På Bokus får jag 54 träffar på hans namn, men ingen på svenska, den som vill läsa böckerna på svenska får ta en tur till sitt bibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar