måndag 25 november 2013

Grodor, fiskar, taxar och lite till


De här två grodorna bor, tillsammans med inläggets övriga figuter, i en före detta teburk. Säkert undrar många varför i all världen jag hyser dem där, år efter år. Ren nostalgi, för använder dem gör jag ytterst sällan — men när jag gör det, så tycker jag att det är det roligt att plocka fram dem. I regel tycker även gästerna att det är ett lustigt inslag på tebordet — även om en del, likt Lotta*, aldrig sett slika figurer tidigare.
 

*Lotta som i en kommentar, talade om att hon aldrig sett ett smörknivsställ.

8 kommentarer:

 1. När jag växte upp var smörknivsställ ett måste. Små taxar i nysilver och glasrundlar med en skåra i mitten kommer jag ihåg. Det var innan Flora och Bregott gjorde sitt intåg i hemmen. Då för tiden la man upp smöret i små rundlar eller randiga skivor på ett smörfat. Till det hade man smörknivar i smörknivsställ. Vi hade även linneservetter i servettringar eller servettväskor. Kommer ihåg att jag sydde en servettväska 1958 när jag låg på BB. Då låg man inne en hel vecka när man fött barn och hade det skönt!
  Ingrid som också har en hel del smörknivsställ i sina gömmor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Rulla smörkulor tillhörde mina dagliga uppgifter under många år.
   Servetter med servettring, har vi haft under alla år i vår familj, och servetter med väskor, har jag vävt och sytt dussintals - även om många svenskar inte fattat vitsen med servett, utan låter den ligga oanvänd.
   Margaretha

   Radera
 2. Fina grodor! Sådana där tax-smörkviv-ställ har jag nog någonstans. Tänk om jag skulle ta och använda dem! Det är ju rätt praktiskt trots allt, i stället för att köra ner kniven i smörbyttan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag gillar grodorna - även om de inte är tillräckligt bredmynta, och spottar ut kniven.
   Här har vi inte så stor glädje av ställen eftersom vi har individuella smörknivar - vilket brukar förvirra gäster. Så det brukar ändå hamna ett antal smörknivar i byttan, och jag tror att de skulle hamna där, även om vi hade smörknivsställ.
   Margaretha

   Radera
  2. Nu har jag hittat smörtaxarna. Sex stycken, med tillhörande smörknivar! Tror jag ska ta och putsa upp dem till på torsdag då vi ska ha lite folk hemma på middag. fast det får ju följdverkningar, som behov av lite elegantare uppläggning av smöret än det sedvanliga Bregott-paketet på bordet...

   Radera
  3. Ah, tacksägelsemiddag! Då krävs det nog räfflade smörkulor.
   Margaretha

   Radera
 3. Jag har också en diger samling smörknivsställ i olika former, taxar, glasgäss, gapande möss, mm. Avskyr smörknivar i byttan och dukar med individuella knivar på ställ. Men nog sjutton kör folk ändå ner knivarna i byttan och (värst!) skrapar av dem på kanten, örk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Du får börja trilla smörkulor - eller göra smörsvanar och smörrosor, så kanske gästerna förstår att de inte ska lägga sin kniv där.
   Margaretha

   Radera