fredag 8 november 2013

En termos full med minnen

 
Det var ingen överraskning att finna den gamla mattermosen i handkammaren — j
ag visste att den fanns där — jag använder den till och med ibland. 
Jag gick i en skola där det inte serverades skolfrukost (som det hette då), utan vi tog med oss mat, som vi åt i klassrummet. Så småningom infördes vad som kallades oslofrukost, vilket innebar mjölk och bredda smörgåsar, men i några år var jag beroende av min termos.
Under termosen sitter prislappen kvar, en handskriven lapp där man kan urskilja 9:50. Det var några år sedan! Och jag minns när vi köpte den, i en järnaffär på Södermannagatan — jag tror att det var i samma kvarter som frälsis låg (kanske fortfarande ligger), men det kan ha varit ett kvarteret längre söderut.
Nu tänker jag inte trötta er med några matminnen, men jag tänker pådyvla er några av mina nyvunna kunskaper. Naturligtvis började jag fundera över hur länge man använt termosar, och blev lite förvånad när NE säger att ordet har bara funnits i svenskan sedan 1920. Jag är helt övertygad om att jag läst om folk som har haft en termos med sig på utflyktenm i böcker som är äldre än så.
Inte förrän jag googlade på "vacuum flask" fick jag napp. En skotsk vetenskapsman vid namn James Dewar, uppfann 1892 den dubbla flaskan som även kallas "dewar flask". Nu tänker jag inte ens försöka redogöra för hans forskning och experiment, den vetgirige får klicka på länkarna.
När två tyska glasblåsare 1904, insåg att man kunde hålla varma drycker varma, och kalla drycker kalla, i den dubbla flaskan, började en kommersiell tillverkning av det som nu kom att kallas termosflaska.


4 kommentarer:

 1. Klassiskt är det dessutom att den första fabrikens namn gett företeelsen sitt eviga namn, liksom t ex kleenex. Mig veterligt kallas dammsugare alltjämt hoover i USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Det är spännande med alla dessa person- och fabriksnamn. De är fler än man tror, xerox, tesla,sadism och gobeläng är några jag kommer på, så här rakt av.
   Margaretha
   utan
   margaretaflätor

   Radera
 2. Vår var röd, annars var den precis likadan. Men vad som hänt med den, har jag ingen aning om, förmodligen blev den tappad, men inte av mig fast jag tappat minst tre termosar innan de okrossbara kom.
  kram från
  Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mette,
   De flesta gamla termosar har nog gått krossdöden till mötes - några har vi nog kvar, men använder dem inte. Vem behöver en termos när man aldrig lämnar huset?
   Margaretha

   Radera