fredag 13 september 2013

Grattis Olga!


Olga Stastny
13 september 1878 - 1952
 
Jag har hört talas om Olga Stastny, ända sedan jag var barn. Hon var gynekolog och en av min mormors närmaste vänner. Det var hon som förlöste mormor, mitt i en snöstorm (19 september), när min mor aviserade sin ankomst. En svår förlossning. 
När mormor senare i livet fick cancer, var det Olga som var hennes livmedikus.
Det var väl ungefär vad jag visste om Olga. Jo, visst hade jag sett en del tidningsklipp om henne, i mormors klippbok, men inte lagt innehållet på minnet. Nu när jag börjar läsa klippen, inser jag vilken fantastisk person hon var, och hur hon fått kämpa mot fördomar för att komma dit hon kom, och uträtta vad hon gjorde. Och till detta kom personliga sorger. 
Det finns en utmärkt artikel av  Stepanka Andrews-Koryta om henne på nätet. En kvinnlig kollega till henne, Esther Pohl Lovejoy, som även hon fick kämpa mot dåtidens fördomar mot kvinnliga läkare, har skrivit en bok, "Certain Samaritians" — en bok om kvinnor som organiserat och drivit amerikanska sjukhus. Där har hon ägnat Olga ett kapitel. Hela boken finns på nätet, läsvärd inte bara för kapitlet om Olga.
För mig representerar Olga och Esther alla kvinnor, av vilka många alltid kommer att förbli okända, som har banat väg för oss och våra efterlevande.

3 kommentarer:

 1. Oj, säger jag efter att ha läst artikeln. Vilken enastående duktig, målmedveten och klok kvinna! Och med en historia som är så sammanvävd med 1900-talets historia i stort. Tack för intressant läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Roligt att du också fann artikeln intressant - jag är ju partisk, och tycker naturligtvis att det är spännande att lära mig mer om denna fantastiska kvinna.
   Lite tröstlöst att läsa om hur det redan då, under första världskriget, delvis var samma platser, som nu, som det civila lidandet var fasansfullt.
   Margaretha

   Radera
  2. Dr. Olga Stastny is my great grandmother. I have her archive of letters, photos, clippings, etc. I am transcribing them to make them digitally searchable before I give them to an archive such as the Nebraska State Historical Society. You have some clippings that I do not have. I am curious as to your connection to Dr. Stastny or how you got the picture of the page of clippings.
   My email is skocpol at bu dot edu. I do not read your language, and have had trouble with getting this to post. I hope this gets through.

   Radera