torsdag 19 september 2013

Den nya bak-metallen

  Ny och ny — så värst ny skulle jag nog inte kalla den, plåten i mina bakformar. Formar min mormor köpte på tidigt 1900-tal. Mönstret på plåten, som ser ut som våffelväv, i kombination med den där grejen som man kan dra runt, gör att det är enkelt att få ut bakverket ur formen. Hellre än att baka en kaka och klyva den, gräddar jag mina bottnar i två eller tre formar, och slipper smulor och skeva kakbottnar.
Nu bakar jag ytterst sällan tårtor, men nu behövde jag en, och då blev det ett av mina standardnummer  en nötkaka utan mjöl  så jag plockade jag fram mormors formar. Som så ofta förr, började jag grunna på vad ny innebar, och vad den nya metallen innehöll. En sväng på nätet gjorde mig inte så värst mycket klokare, vad jag fick lära mig är att många har den här sortens formar  och alla älskar de dem. De tycks vara rätt lätt att hitta begagnade formar i andrahandsbutiker och på loppmarknader. Nästan alltid kopplas Ovenex ihop med firman Ecko, grundad av en österrikisk bleckslagare i slutet av 1800-talet. På ett ställe kunde jag läsa om materialet: Baking dishes, servingware for serving food, household containers for food, non-electric coffee pots not of precious metal, tea pots not of precious metal.

8 kommentarer:

 1. Så behändigt med "skäraren". Undrar varför inte de nyaste nya bakformarna har fått en sådan. Det skulle verkligen spara en hel del jobb och onödig tandagnisslan.

  Karin som inte alls har lika behändiga kakformar som du har

  SvaraRadera
  Svar
  1. PettasKarin,
   Ja, det är verkligen fiffigt - jag har också undrat varför man inte fortsatt att göra sådana. Det är ju jättetrist att stå där med en kaka som är trasig ovanpå.
   Margaretha

   Radera
 2. Så fiffigt!

  Och så var det receptet då... Malda nötter, ägg och socker kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Fiffigt är ordet!

   Ja, ungefär så. Recept följer när jag är tillräknelig.
   Hör du det Ellen, du som också vill ha receptet.
   Margaretha

   Radera
 3. Fast min sådan form är förpassad till ett mörkt hörn, jag har aldrig gillat den. Föredrar de moderna grejorna, men de innehåller säkert också något olämpligt
  Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iréne,
   Ja käre tid, säg mig vad som inte innehåller läskiga grejer. Ibland kan ju de gamla prylarna vara värre, för man visste inte alltid bättre.
   Margaretha

   Radera
 4. Det mesta var mera praktiskt förr. Och det höll. Undrar vad "new metal" är. Hoppas inte aluminium!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Ja, set är den stora frågan, vad det är för metall. Jag gissar på bleckplåt i förening med något annat.
   Vad det än är, gillar jag att kunna få ut kakor och pajer i en bit - och utan fula ord!
   Margaretha

   Radera