fredag 11 januari 2013

Personliga pronomenJag tycker varken bra eller illa om ordet hen — jag vet att jag inte kommer att använda det själv, men i övrigt tycker jag det är så ointressant att jag väl aldrig trodde att jag skulle blogga om det. Det hörs ju då och då i radion och förekommer i skrift, jag noterar det, men det irriterar mig inte.
I alla fall har det inte gjort det förrän jag i söndags råkade slå på radion, när de sände en gudstjänst. Kanske berodde det på prästens gråtmilda och salvelsefulla röst, att jag reagerade på hans användning av hen. Skinnet knottrade sig, öronen kippade efter andan och jag fick flossa över hela kroppen. 
Jag slog tämligen snabbt av radion, efteråt kom jag på att det var dumt. Om man kallar Gud för hen, så skulle jag väldigt gärna vilja veta vad man säger när man kommer till fadern, sonen och den helige anden. Någon som är mer kyrkligt sinnad än jag, kanske kan upplysa mig.

11 kommentarer:

 1. Jag tycker inte om ordet hen. Det vet jag med bestämdhet och jag tänker inte börja använda det heller. Jag förstår faktiskt inte ordets betydelse alls och varför man inte kan använda de redan brukliga orden

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Tyckte jag om ordet, skulle jag naturligtvis använda det. Det är nog snarare så att jag bestämt mig för att inte hetsa upp mig över ett ynkligt litet pronomen - det räcker med alla andra språkliga grodor jag retar mig på.
   Har jag klarat mig så här långt i livet med han och hon, tänker jag inte lära om nu.
   Margaretha

   Radera
 2. Vi tänker lika, jag bara uttrycker det annorlunda. Hetsar inte alls upp mig jag heller

  Karin

  SvaraRadera
 3. Federn, senen och den helige ende?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mira,
   Det ska du absolut skriva till domkapitlet och föreslå. Fast om det är rätt instans vet jag förstås inte.
   Margaretha

   Radera
 4. Vår förälder?
  Och om hen tycker jag INTE.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ninna,
   Ja, förälder eller vårdnadshavare är nog det korrekta.
   Margaretha

   Radera
 5. Jag använder hen när jag inte vet om det är han eller hon. Praktiskt, helt enkelt. Sen har jag av olika anledningar blivit allt mer på det klara med att det finns en inte obetydligt grupp människor som inte känner sig hemma i någondera könet och då själva vill beteckna sig som hen vilket jag respekterar.
  Förstår inte ilskan och upphetsningen som ibland demonstreras. Ingen tvingar ju någon att använda ordet. Ibland uppfattar jag dock en homofob underton i upprördheten, hörde någon i radion hävda att gud skapade han och hon, inte hen. Jag menar att vem som än skapat människan så finns det visst det även de som är skapade till hen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Jag har också insett att tredje könet är vanligare än jag trodde.
   Länge leve valfriheten!
   Margaretha

   Radera
 6. Hos mig dyker "hen" eller "hens" upp ibland då ett han/henne eller hans/hennes känns klumpigt. Min gissning är att det kommer att vinna mark vartefter. Men finns det en smidig mer konventionell lösning har jag inget emot det. Inget jag tänker starta något världskrig för, alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Nej, det är verkligen inte värt att bråka om. Det ska bli intressant att se hur vanligt det kommer att bli. Själv har jag, som sagt, aldrig känt något behov av det.
   Margaretha

   Radera