måndag 28 januari 2013

Finare att gå på bokmässa än att läsa,


liksom det är finare att springa i skogen än att sitta i trädgården, och kulturellt mer högtstående att gå på bio eller opera, än att titta på TV eller lyssna på favoritmusiken hemma. Kort sagt, man ska vara aktiv.
Day at the Spa 
Linda Joy Solomon
När kompisen Marianne hade läst inlägget ”Nåyrsnoja, återbruk och barnarbete”, delgav hon mig en del synpunkter i ett mejl. Synpunkter som jag delar, men inte skrivit om eftersom jag trott att jag varit tämligen ensam om dem — fast jag borde ha förstått att jag inte är det.
Det gäller priser och presenter, Marianne berättade att hon plitade ihop en slogan, och skickade in till en tävling, där hon förfärligt gärna ville vinna andrapriset. Så vann hon första priset, som var en spavistelse. Marianne är reumatiker, den allra värsta sortens handikappande reumatism, och dessutom är hon allergiker och blir mycket sjuk av både dofter och mat. Hon hör alltså till den osynliga gruppen människor som är fångar i sitt eget hem. Hon ringde upp tävlingsarrangörerna för att förklara sin situation, och fråga om hon kunde få byta till sig andrapriset, som var en mycket avancerad ”god morgon-maskin” (kaffebryggare, väckarklocka/cd-spelare som långsamt tänder ljuset på morgonen, den hade säkert fler funktioner, men detta är vad jag minns). Nehej, inte fick hon byta inte — det blev en lång diskussion, som slutade med att hon fick presentkort, på artiklar som hon inte kunde använda.
bilden har jag snott från kreafonbloggen
Jag har en gång påpekat för en bokklubbsdam, att det vore trevligt med bokpriser som alternativ till deras biljetter till bokmässan. Det tyckte hon var en god idé, men jag har inte sett att det har skett. 
Nu är jag inte så begiven på lotterier och tävlingar, så jag läser inte ofta vad de delar ut för priser, men jag har lagt märke till att det blir fler och fler ”upplevelsepriser”. Kanske är andra företag, bättre på att byta ut priser som man inte kan utnyttja — men nog känns det ibland som bara de friska och starka premieras.
Jag skulle just till att säga att jag aldrig vinner något, men kom på att jag fick två biobiljetter en gång (minns inte för vad), biljetter som jag genast skänkte till en bekant.    
Jo, jag vann ju en gunghäst en gång för länge sedan — och när jag letar efter den bilden, blir jag påmind om att jag vunnit både ett par örhängen och några böcker här i bloggosfären. 

2 kommentarer:

 1. ibland blir jag lockad att delta i nån tävling på nätet - tills jag kommer till sidan där jag lovar att man får använda mina personuppgifter till att ge mig reklam och diverse annat.Där kopplar jag ner mig. Trots att min slogan säkert skulle vunnit högsta priset....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Nej, de där tävlingarna, där man aldrig vinner datorn, men som bara genererar reklam i brevlådan, de aktar jag mig noga för.
   De utlottningar jag varit med om, är bloggkollegor som lottat ut något till dem som lämnat en kommentar. Snällt och förmodligen förfärligt gammaldags.
   Du kanske kan ge ut en bok med alla dina lottlösa slogans - eller heter det sloganer på svenska?
   undrar
   Margaretha

   Radera