torsdag 3 maj 2012

”Och hur ser din profil ut?”


frågade en journalist i en telefonintervjuv inför en utställning. Som man ropar i skogen får man svar, naturligtvis var mitt svar inte det förväntade. 
Jag har lite svårt för alla dagens profiler: idrottsprofil, nöjesprofil, stockholmsprofil och så vidare i det oändliga — är det inte lite fantasilöst?

Ett inlägg som inte har ett dugg att göra med varken Greta Garbo eller Einar Nerman. 

12 kommentarer:

 1. Vad i herrans namn svarar på en sån fråga?

  undrar Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Naturligtvis talade jag om att jag har en utomordentligt vacker profil!
   Margaretha

   Radera
 2. Enligt språkrådet kan "profil" även ha en bildlig betydelse och betyda "typiskt kännetecken, karaktär" så jag tycker inte det är mycket att irritera sig på. Ex. "Tidningen har en konservativ profil." Journalisten frågade väl helt enkelt vilken karaktär din utställning hade och vilka typiska kännetecken den uppvisade. Det begrep du ju naturligtvis...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   profi´l subst. ~en ~er
   ORDLED: pro-fil-en
   • yttre begränsningslinje av ngt sett från sidan eller i genomskärning särsk. om ansiktets främre begränsningslinjer men äv. allmännare {framtoning, kontur, linje 3, tvärsnitt}: listprofil; strandprofil; hon hade en vacker ~ med en ganska kraftig näsa; bergets ~ kunde knappast urskiljas i dimman
   BET.NYANSER: a) om anblick, bild e.d. från sidan: kortet var taget i ~ b) överfört om uppsättning karakteristiska egenskaper e.d.: profillös; begåvningsprofil; miljöprofil; landsändans särskilda ~ c) om särpräglad (ofta särsk. framstående) person e.d.: kända ~er i stadens borgerskap; med ett par ~er i laget kommer publiken tillbaka
   HIST.: sedan 1691; av fra. profil med samma bet.; av ita. profilo, till pro 'framför' och filo 'tråd; streck'; jfr 1fil

   Jag använder själv ordet profil, med måtta, i överförd betydelse. Det som irriterar mig är fantasilösheten att kalla alla kända personer för en profil.
   Margaretha

   Radera
 3. Den där profilfrågan är ungefär som när man får frågan om vilken sorts blogg man har. Man förväntas välja en inriktning eller kanske till och med "profil": Bokblogg, matblogg, trädgårdsblogg, politikblogg, modeblogg, familjeblogg... Nu har jag vant mig och säger att det är en ÄKTA blogg, dvs en loggbok på webben=webblogg=blogg, och den handlar om det som råkar vara aktuellt för tillfället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Är det inte tidstypiskt, allt ska vara så specialiserat. En ÄKTA blogg tycker jag är alldeles utomförträffligt.
   Margaretha

   Radera
 4. Oh, i dessa arbetslöshetstider pratas det mycket om att "profilera sig". Fasen, vad annat att profilera sig som än arbetslös. Det går ju inte att komma någonvart i alla fall. Hur mycket man än har i bagaget.

  Till och med förskolan jag jobbade på för en herrans massa år sedan skulle profilera sig bland stadens hundratals övriga förskolor. Oh jisses, min nu gamla (från 2005) utbildning i mänskliga rättigheter genomgår för närvarande en profiländring. Josåatte, det gäller att profilera sig ordentligt för att synas. Annars drunknar man i mängden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa,
   Det känns minst sagt jobbigt att man i dag, till varje pris, måste sticka ut.
   Margaretha

   Radera
 5. haha, det skulle jag inte ha kommit på att svara. men jag har också irriterat mig på att man kallar kändisar för profilen. idag har jag hört det två gånger på radion tror jag, den kände tv-profilen och dramatenprofilen, pratade man om i två olika program.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Det blir onekligen lite tjatigt när folk inte tänker själva utan bara rapar upp uttryck de tror är inne!
   Margaretha

   Radera
 6. Att ha en profil, skarpskuren eller romersk eller något i överförd bemärkelse är OK, men att VARA en låter märkligt även om det står så i ordboken.
  Streckgubbe?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Precis min uppfattning - och det är väl inte på den enda punkten jag och ordböckerna inte har samma uppfattning.
   Streckgubbar finns det ju rätt gott om - snitsigt yttre utan innehåll.
   Margaretha

   Radera