tisdag 22 maj 2012

I dag för 170 år sedan


upptäckte Lester Howe och hans granne Henry Wetsel en grotta på sina ägor. Lester hade länge undrat varför hans kor alltid samlades i närheten av ett buskage, varma dagar, och inte i skuggan av träd som andra kor. En närmare undersökning visade att det blåste svala vindar från ett hål i marken bland buskarna. Vindar som kom från en under-jordisk grotta som man tror började formas för sex millioner år sedan.
Redan 1843 öppnade Lester Howe grottan för allmänheten, och byggde ett hotell ovanpå den. Han kom så småningom på obestånd och sålde marken, en förening bildades och 1929 kunde man åter öppna grottan för besökare.
Mycket finns att läsa om grottans historia.


Jag är lite osäker på om hela filmklippet syns — om inte så kan man titta på det här.

6 kommentarer:

 1. Ett sånt spännande hål skulle jag gärna ha här i buskarna också

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk om du hade en grotta att servera fika i!
   M

   Radera
 2. Konstigt att grottor aldrig upphör att fascinera oss människor. Mirrfamiljen är ofta på utflykt med grottbesök även om de grottorna inte är av den här dimensionen. Jag var även med under en sådan utflykt sent i höstas, men avstår gärna i fortsättningen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Mitt grottintresse är nog enbart teoretiskt. Visserligen har jag åkt båt på en sjö i en grotta en gång - och tyckte det var vackert - men jag har aldrig drömt om att bli grottforskare.
   M

   Radera
 3. Spännande och fascinerande! Får mig att minnas mitt spektakulära grottbesök i september. Rys!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mira,
   Jag misstänker att det är stor skillnad på grottor och grottor. Men jag är inte särskilt intresserad av att undersöka saken närmare.
   Margaretha

   Radera