lördag 20 augusti 2011

Grattis Jacob och Vilhelm!

Två intressanta män föddes den 20 augusti — eftersom jag inte kan, eller vill, välja bara en av dem, så gratulerar jag dem båda.

Jöns Jacob Berzelius
20 augusti 1779 — 7 augusti 1848

Jag måste tillstå att mina kunskaper om Jöns Jacob är ytterst begränsade — i första hand associerar jag hans namn med Berzeli park. Något som det i dag var hög tid att råda bot på. Förutom många intressanta artiklar om honom så ger den här, nästan 13 minuter långa filmen en god inblick i hans liv. Med tanke på gårdagens bild, kan det vara intressant att notera att Jacob var den första som använde sig av elektricitet som medicinsk behandlingsmetod.

Vilhelm Moberg
20 augusti 1898 — 8 augusti 1973


Vilhelm Moberg behöver knappast någon presentation, både hans liv, åsikter och framför allt hans böcker är ju så välkända.
Det slår mig att mycket i hans utvandrarserie fortfarande har giltighet — inte de yttre omständigheterna — men väl alla känslor som de flesta, som kämpar med att acklimatisera sig i ett nytt land, upplever.
Jag har länge tänkt läsa om (åter läsa) den serien. Och jag tror bestämt att jag får rota fram hans lilla skrift, "Därför är jag republikan" som jag inte har läst på mången god dag. En bok jag varmt rekommenderar.

6 kommentarer:

 1. Wilhelm Moberg fick spontant en födelsedagshälsning från mig.
  Berzelius var för mig okänd förutom att jag känner till Berzelipark där han står staty och har givit namnet åt. Nu vet jag mycket mera! En mycket intressant herre minsann.
  Tack för den här allmänbildande stunden!

  Karin som ser ut på regnet

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Då har vi båda ökat vår bildningsgrad i dag - inte illa!
  Margaretha
  som sjungit en
  antiregnsång
  vilket omgående
  hade åsyftad
  verkan

  SvaraRadera
 3. Har tänkt mycket på VM just ikväll när jag lyssnade på sista avsnittet av Din stund på jorden på P1 i bilen på väg hem från ett besök hos goda vänner på Listerlandet.
  Uppenbarligen led han av återkommande depressioner och när han inte fick adekvat hjälp för detta tog han slutligen sitt liv 1973.
  Förfärligt.
  JB är ju vår store kemiske vetenskapare förutom att han rekommenderade vattnet i Medevi brunn. Härom året lyckades jag komma dit medan vattenflickorna stod och skopade upp den livgivande drycken och smaka en mugg.

  Du har hittat två verkligen värdiga födelsedagsbarn!

  SvaraRadera
 4. Olgakatt,
  Var medevivattnet gott? Jag har smakat "hälsovatten" i Schweiz - och tyckte inte att det var någon höjdare.

  Det var nog inte lätt att vara Vilhelm. Han var ju så dynamisk och hade så mycket att ge - det var sorgligt att han inte fick hjälp.
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Jag har smakat flere hälsovatten vid källan och Medevis var rent av gott. Det godaste flaskvattnet jag vet är Borsjomi från Kaukasus men vid källan smakade det apa för att inte tala om ett svavelstinkande vatten jag smakade nånstans i Ryssland.
  Här hemma har vi Radiumkällan (helt radiumfri, jag lovar) med också mycket gott vatten. Där finns en snut där man kan hämta själv när som helst. Kurhotellet ligger en km bort och i det hälsobringande konceptet ingick promenaden till källan. Fast somliga klena (rika?) personer fick åka efter häst har jag fått mig berättat, andra skickade en budpojke att fylla en flaska.

  SvaraRadera
 6. olgakatt,
  Det lär finnas en hälsokälla här i våra trakter, men jag har aldrig varit där - det är en bra bit att gå på skogsstigar så jag har aldrig fått till ett besök där. Men det vore kanske värt besväret, för man lär bli tvärfrisk när man dricker vattnet. Jag kanske kan skicka en budpojke att fylla en flaska.
  Det vattnet jag smakade i Schweiz var svavelosande och inget man dricker för smakens skull.
  Margaretha

  SvaraRadera