torsdag 23 juni 2011

Grattis Wilma!

Wilma Rudolph
23 juni 1940-12 november 1994

Minns ni Wilma som betraktades som världens snabbaste kvinna på 60-talet?
Hon föddes som det 20:e barnet i en familj som fick 22 barn. Hon föddes för tidigt och vägde inte ens 2,5 kg vid födseln. Sjukvård för en svart fattig familj var inte att tänka på, så trots att Wilma var ett sjukligt barn som betade av lung inflammation och den ena barnsjukdomen efter den andra, så fick hon ingen annan vård än den hennes mor kunde ge henne. Men när hennes fot blev svag och deformerad blev de tvugna att söka läkare och fick beskedet att Wilma hade polio, och aldrig skulle kunna gå. Men Wilmas mamma gav inte upp, hon tog reda på att det fanns behandlingsmöjligheter på Meharry Hospital i Nashville. Trots att det var 8 mil till Nasshville, gav families inte upp, utan Wilma och hennes mamma reste två gånger i veckan till kliniken för behandling. Efter två år, kunde hon gå med en skena på benet, och läkarna lärde Wilmas mamma hur hon skulle klara av sjukgymnastiken hemma. Alla hennes syskon ställde upp och hjälpte till med terapin och när Wilma var tolv år kunde hon hon gå normalt utan vare sig kryckor, skena eller de specialgjorda skor hon tidigare varit tvungen att använda.

Hon började i skolans basket lag, där hon snabbt blev en av de bästa spelarna. Snart blev hon upptäckt av en tränare och började träna löpning.
Hon gifte sig 1963 med sin pojvän från skoltiden och de fick fyra barn.
Wilma avslutade sin tävlingskarriär 1962 och utbildade sig till lärare.
Bara 54 år gammal dog hon av cancer i strupen och hjärnan.

7 kommentarer:

 1. Inte glömmer man bort Wilma i brådrasket. Hon var storartad.

  Karin i regnrusket

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Ja, när till och med jag, som inte är det minsta road av sport, minns hennes namn - så måste hon ha varit stor!
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. OS i Rom 1960. Graciöst springande Wilma - den svarta gasellen - vann tre guld varav två var individuella. En fantastisk seger över den svåra sjukdomen och massor med skriverier i varenda tidning.
  Jag visste faktiskt inte att hon gick bort så tidigt.

  SvaraRadera
 4. Ailas,
  Det är märkligt med alla dessa människor som är superkända under en kort tid - man tänker inte på dem på åratal, så plötsligt upptäcker man att de har dött, eller gjort come back. Jag förundras alltid över alla dessa liv som pågår - och vad som får en bråkdel av dem att för ett ögonblick synas, och så försvinna igen.

  Ja, Olgakatt, kvinnor kan - i alla fall somliga.

  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Klart jag minns Wilma! Det fanns till och med en Wilma klubb i vår skola!
  Buck up!
  love,
  Q

  SvaraRadera
 6. Q,
  Vad gjorde man i klubbarna - sprang?
  Får nog tillstå att mitt minne av Wilma inskränker sig till att jag vet vem hon var, vilket inte är dåligt eftersom jag sällan vet vem som är vem i kändis och idrottsvärlden.
  Ol' Buck made my day!
  love,
  M

  SvaraRadera