tisdag 28 juni 2011

En uppstickare


Kryprosen är nog minst 25 år. Vi tänkte att den skulle få bre’ ut sig på en sluttning, som vi inte kunde räkna ut vad vi annars skulle göra med. Men rosen hade andra planer — redan andra året reste den sig upp, och sa’: “jag vill opp, jag tänker inte krypa för någon!” Och så har den fortsatt, nu är den högre än jag och har de allra ljuvligaste små rosor — men kryper är det minsta den gör.

Får se hur länge jag kan visa hur det ser ut i närheten av mig. Jag har en otäck känsla av att kameran håller på att lägga av, och frågan är då om det lönar sig att laga den. Det skulle ha blivit dyrare att laga min gamla kamera än att köpa en ny fick jag veta. Nog tycker jag att det är en märklig utveckling (utveckling?) när prylar inte går att laga. Att det blir billigare att köpa nytt, innebär för min del inte att det är självklart att jag har råd med det. Kanske får jag plocka fram någon av huset “riktiga” gamla kameror.


11 kommentarer:

 1. Hoppas, hoppas att du får tag på en kamera som kan visa allt det vackra som finns hos dig. Visst är det en märkligt utveckling att saker och ting egentligen inte skall gå att laga. Fick höra för ett antal år sedan i Sverige att kylskåp byggs för att klara av ca 10 års livscykel. Mina föräldrar hade sitt kylskåp troligen i 30 år minst och det fungerade fortfarande när min mamma sålde villan.

  SvaraRadera
 2. Håller med Anne-Marie och hoppas att du kan laga eller köpa ny kamera. Du tar jättebra bilder och det är inte alla bloggare som gör! Blombilderna på engelska bloggen som du visar nu är suveräna. Jag är fotograf och tycker det är konstigt att bloggare visar så mycket dåliga bilder. Oskarpa bilder är det värsta jag vet!!! Men dina är bra på alla sätt.
  I Hanover, N.H. var vi grannar med en familj med 6 barn, de hade haft sin tvättmaskin så länge att de var med i en annons för tvättmaskiner. Jag tror att det var 45 år. De hade räknat hur hur många tvättar den hade tvättat, minns inte hur många.

  SvaraRadera
 3. Hoppas innerligen att du inte behöver lägga kameran i från dig. Du tar så härliga och fina bilder.
  Det vore kattastråf!:)

  Karin som också förundras över att dagens apparater inte håller lika bra som ursprungsmodellerna

  SvaraRadera
 4. Ju fler finesser, ju lättare går grejer sönder. Det mesta tillverkas i låglöneländer men ska det lagas här blir det dyrt. Jag letar efter apparater med lagom med finesser, utan såna som jag aldrig använder. Det kan vara svårt, tillverkarna älskar finesser!
  Det är heller inte säkert att det är ekonomiskt att ha kvar en gammal tvättmaskin eller ett kylskåp. De gamla maskinerna drar väldigt mycket mer elström så det gäller att hitta balansen mellan vad det kostar att tillverka det nya och att driva det gamla. Kan man dessutom återvinna material när man skrotar gammalt kanske det går med bra vinst för både ekonomi och miljö.

  SvaraRadera
 5. Anne-Marie,
  Hur det går på kamerafronten återstår att se.
  En reparatör som var här och fixade vår spis sa' precis detsamma, nya vitvaror (ett ord som får mig att tänka på lakansväv) är inte gjorde för att fungera livet ut.
  Kylen här hemma köpte vi för 33 år se'n och kyl och spis på landet är nog minst 50 år.

  Albertina,
  Så du har bott i den lilla gulliga staden Hanover - jag blev alldeles betagen när jag högst tillfälligt var där!
  Jag ta'r nog lika många dåliga bilder som alla andra - men jag visar dem i regel inte. Gick i en hård skola hos min far som var kritisk i kubik när det gällde att gallra bland fotona.
  Å, jag minns de där gamla annonserna för kylar och tvättmaskiner - var det inte Frigidaire eller kanske Maytag?

  Karin,
  Håll alla tillgängliga tummar för att vi ska slippa kattastråfen!

  Olgakatt,
  Se'n är ju frågan hur man räknar ut det där med energiåtgång i förhållande till vad det kostar att köpa nytt - jag kan det inte, så jag avser att ge vår frys palliativ vård in i det sista.
  De prylar vi har på landet används så sällan att även där får de tjäna till de inte förmår längre.

  Margaretha
  som inte heller vill
  ha oräkneliga finesser
  som hon inte har något
  behov av

  SvaraRadera
 6. Som alla andra hoppas jag att du kan fortsätta att visa dina fina bilder. Jag älskar fina bilder och kan inte ta några själv, blir det en skarp bild så brukar jag ha hållit kameran snett. Och när jag håller kameran rakt så rör jag den när jag knäpper! Men jag har ju ingen blogg att visa dem på, haha.
  Mina maskiner och tekniska saker brukar alltid gå sönder veckan efter att garantin gått ut.

  SvaraRadera
 7. Annkatrin,
  Som med allting annat är det bara att inse att övning ger färdighet. Därför är det så himla bra med digital fotografi eftersom man inte behöver tänka på hur mycket film man slösar bort.
  Så sur jag blir när något går sönder så snart garantin gått ut! Eller när jag inte hittar garantisedeln!!
  Margaretha

  SvaraRadera
 8. Jag hoppas också att du inte blir kameralös. Digitalkamerorna har blivit så mycket bättre så till och med min senaste mobiltelefon tog bättre bilder än min första digitalkamera, trots att det var en digital system. Hoppas det löser sig på något sätt. Kram

  SvaraRadera
 9. Magdalena,
  Ja, låtom oss hoppas att allt ordnar sig. Just nu fruktar jag, att jag även blir datorlös - det är så mycket strul att jag är frestad att slänga hela maskinparken i älven!
  Margaretha

  SvaraRadera
 10. Jag har nyss hittat din fina blogg och håller på att läsa den från början. Jag håller med de andra om att du tar jättefina bilder och hoppas att du fortsätter med det. Det var ju några år sen du skrev det här.
  Jag har nyss fått veta att det inte lönar sig att reparera min spis som bara är sju år. Den förra hade jag i 23 år! Galet!!!
  /Siri

  SvaraRadera
  Svar
  1. Siri,
   Så roligt att du hittat hit! Jag måste säga att du är ambitiös, som ger dig i kast med alla 3000 inläggen!
   Visst är det konstigt att man inte kan (vill?) göra apparater som håller mer än några år!
   Margaretha

   Radera