söndag 24 maj 2009

Hört

0
Så har jag lyssnat på ännu ett hörvärt Filosofiska rummet. I dag fortsatte man förra veckans diskussion om kunskapssamhället – om bloggande, kvittrande och andra elektroniska redskap för kommunikation och information.
Personligen tycker jag inte att det är en fråga om för eller emot, däremot tycker jag att det är viktigt att ta ställning till var man står själv – att veta varför man använder sin dator som man gör.
Naturligtvis har vi alla synpunkter på hur vi använder och påverkas av alla nya funktioner – och för mig betyder det att jag inte lär mig och använder något bara för att tjänsten finns. Jag försöker att vara selektiv och bara nyttja det jag behöver. Just därför blir jag så ohyggligt irriterad när man förutsätts kunna SMS:a* eller söka kunskaper på nätet. Man kan inte – får inte ta' för givet att alla har tillgång till dator, lika lite som man inte kan förutsätta att alla förstår engelska.
Tempot är inget problem för mig personligen, jag lever i min egen lilla värld där jag kan leva livet i min egen takt. Men jag kan se ett problem i den halsbrytande fart som man förutsätts hålla när man befinner sig mitt i livet. Det finns inget utrymme för reflektioner och eftertanke. Och skulle det uppstå en stunds tystnad och sysslolöshet så upplevs det av en del som skrämmande.

*Nej, jag kan fortfarande inte skicka SMS – men inser att jag måste lära mig det om jag ska få tillgång till datorns alla funktioner.

2 kommentarer:

  1. Jag lyssnar alltid på filosofiska rummet. Det är jättebra!

    SvaraRadera
  2. Pella,
    Jag tycker att det varit ovanligt bra på sistone.
    Margaretha

    SvaraRadera