söndag 3 mars 2024

Vår

om den årstid som infaller mellan vinter o. sommar o. som i Sv. företrädesvis utmärks av blidväder o. spirande l. frodig grönska Elsa Beskow (vem annars‽)


Smält min is,
låt min snö
gå i tö”,
suckade vintern till våren.

”Kanhända, kanhända om solen vill,
vi vänta väl ännu en månad till,
så kanske det sker”, sjöng våren.

          En vårvintervisa

           Gustaf Fröding Drivans blommor är onekligen rätt bedagade.


6 kommentarer:

 1. "Det blir bara värre med åren det där" tänker jag, men då menar jag något helt annat än vad Taube syftade på. Jag menar den alltför sega och långdragna vintern och alla svårforcerade, skitiga snödrivor och snö som låtsas ha en gåvänlig skare, men som hela tiden brister och man får snö i stövlarna och ... Det är ju i alla fall mars! Sista sportlovsveckan är över. Det räcker nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym,
   Tror du det hjälper att demonstrera, med plakat och vårsånger?
   Eller bilda ett nytt parti — anti snö & SD…

   Den stora obesvarade gåtan är varför det bara är mitt högerben som sjunker igenom snön — gången blir inte speciellt graciös då.
   Margaretha

   Radera
  2. Det jag jag också funderat på! Varför går högerbenet alltid igenom skaren, medan vänsterbenet klarar sig – i alla fall ibland.

   Demonstrationer funkar nog inte. Det är så här års jag brukar påminna mig själv om en vådlig färd från södra Dalarna till Stockholm. Min mamma fyllde år den 27 april och när jag väl måste ge mig iväg i snöovädret var väglaget sånt att det tog mer än dubbelt så lång tid att köra till Stockholm. Så, It ain't over...

   Radera
  3. 
Karin,
   Märkligt det där med högerbenet — är högerben tyngre kanske än det till vänster.
   Demonstrationer är nog inte det bästa påverkansmedlet — finns det statistik på hur ofta demonstrationer har gett önskat resultat?
   Gäller det väder, är nog sol- (eller regn-)dans lika effektivt. Den gamla ”sol-i-sinnet” metoden är nog den bästa, för en själv, i alla fall. Kombinerat med en god bok, är den nog den mest effektiva.

   Radera
 2. Frödings vårvintervisa är fin. Jag drogs tillbaka rätt många år när jag läste den är hos dig...den läste vi och sjöng många gånger den här årstiden med dagisbarnen, då jag var dagistant.

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Ja, Fröding är alltid rätt!
   Kanske är det rytmen som får barn att tycka om och minnas hans verser.
   Margaretha

   Radera