söndag 31 mars 2024

Minnen

 Easter is…

Joining in a birdsong,

Eying an early sunrise,

Smelling yellow daffodils,

Unbolting windows and doors,

Skipping through meadows,

Cuddling newborns,

Hoping, believing,

Reviving spent life,

Inhaling fresh air,

Sprinkling seeds along furrows,

Tracking in the mud.

Easter is the soul’s first taste of spring.” 

 Richelle E. Goodrich


Spring - The Morning Room 

William Rothenstein


På konferenser & kongresser (vad nu skillnaden är mellan dessa två), med släkt och vänner, på sjukhus, i städer (som London, Lübeck & Edinburgh), på fjället och i skärgården, på begravning, och en snabbtur till Holmenkollen,


Nog är minnet är ett förunderligt ting — under min morgonpromenad har det förflyttat mig i tid och rum till alla påskar jag kan dra mig till minnes.

För att inte tala om alla böcker jag läst i påsktider — ofta kom ett platt och hårt paket lagom till påsk, från en äldre släkting. En annan släkting brukade skicka med en femma eller tia, i ett brev till mor, ”så att Margaretha kan köpa en bok”. Det var tider det, när en femma räckte till en bok — och om föräldrarna hade godheten att skjuta till en krona, kunde man få två ”Wahlströmsböcker” som på den tiden i regel kostade 2:95.

Den här helgen har jag ägnat lite tid åt Selma Lagerlöf, i ”Ett barns memoarer. Mårbacka II” hittar jag kapitlet påskkärringen, som kan vara lämplig läsning för den som vill koppla av från äggmålningen.



2 kommentarer:

  1. Vilka fina små kompositioner dina inlägg är, med sina fina bilder, intressanta texter och ofta spännande länkar! Alltid lika trevligt att besöka din blogg!

    När jag försöker inventera mina påskminnen upptäcker jag att det finns flera påskfria år i mitt liv. Det är bara Sverige-påskar som jag minns. Från åren i Östafrika och USA finns inte ett enda påskminne! Men minnen av plågsamma julförsök i dessa länder finns det gott om ...

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Så glad jag blir — tack!

    Nej, USA har inte så mycket att erbjuda i påsktider, inte ens mina katolska, mycket religiösa vänner firar så värst mycket påsk.
    Fast en del av mina påskminnen har inget med högtiden att göra — de råkade bara inträffa under helgen.
    Margaretha

    0

    SvaraRadera