tisdag 30 november 2021

Förra veckans mord

Inlägget om tunna böcker står kvar där jag förlade det förra tisdagen.

Reading gives us someplace to go when we have to stay where we are.” 

                    Mason CooleyReading By The Fire

George Willoughby Maynard


Medelst en nästan övermänsklig ansträngning har jag avhållit mig från att decimera landets läkarkår den senaste veckan.

Istället kommer jag dragandes med några vänliga (ok, nästan vänliga) mord — det är nog allom bekant att spänning inte är något jag gillar. Fast jag får väl erkänna att jag har ovanligt många deckare, för att inte samla på den sådana. Å andra sidan är jag inte ens säker på att deckarfantaster skulle räkna mina småtrevliga mord till deckargenren. Det de alla har gemensamt är att miljön och personteckningarna är det väsentliga.

Mina favoriter finns alla under den perioden som går under namnet ”Golden Age of Detective Fiction". Men de är tämligen välkända, och lätta att hitta, så jag tänker peka på några som jag sällan hör talas om i Sverige.Känner du Agatha Raisin, den medelålders, rätt buffliga och inte alltid sympatiska pr-kvinnan som när hon blir misstänkt för att ha begått ett mord, bestämmer sig för att ta reda på vem som är mördaren.

Jag läser att den gått på TV4, men att den  versionen skiljer sig väsentligt från originalet i böckerna av M. C. Beaton (pseudonym för Marion Chesney).

Jag läser att det finns 31 böcker om Agatha, förutom några noveller.

”Agatha Raisin and the Quiche of Death” är seriens första bok.

I ”Fax me a Bagel” av Sharon Kahn är det Ruby, änka efter en rabbin, som löser en mordgåta. Förutom ”Fax me a Bagel”, finns det ytterligare fem böcker om Ruby.
Jag har skrivit om Veryl A. Grace tidigare, hon är textilare, så när hon började skriva deckare, var det självklart att förlägga handlingarna i textila miljöer. Tre böcker om Martha, och hennes djur, har det blivit hitintills. Är du intresserad av textila fibrer, spånad, vävning och färgning kommer du att känna dig hemma i miljön — liksom man genast känner sig hemma i den amerikanska småstadsmiljön, med sitt sociala liv.


Visst förekommer det mord i böckerna, mord som Martha lyckas lösa, men bara som en del i det textila livet på Marthas gård.

11 kommentarer:

 1. trevliga mord ser det ut som, Reading By The Fire ser mysigt ut, M. C. Beaton är ny bekantskap, buffliga personer kan vara bra, jag har skottat lite snö innan frukost...

  SvaraRadera

 2. Ja, Agatha Raisin är befriande mänsklig.
  Kamin och element är vad som gäller här, ingen snö men -13°.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Trevliga deckare är inte fel. Fax me a bagel blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 4. Vilken titel, Fax me a Bagel, hihi.

  SvaraRadera
 5. Men vilka UNDERBARA titlar! The quiche of death!

  SvaraRadera
 6. Ja, och böckerna är helt i stil med titlarna — otroliga.
  Margaretha

  SvaraRadera
 7. Blir riktigt nyfiken på allihop.

  SvaraRadera
 8. Småtrevliga mord är inte så dumt!

  SvaraRadera
 9. Jag minns att jag såg något avsnitt av serien om Agatha Raisin, men gillade den inte. Ofta skiljer sig bok och tv-serie ganska mycket.

  SvaraRadera