onsdag 8 februari 2017

Knappologi?

knapp subst. ~en ~ar 
ORDLED: knapp-en
1 liten skiva eller kula eller pinne med hål i eller ögla på, avsedd för sammanhållande av vissa delar av klädesplagg el. för prydnadknappaskgylfknapppärlemorknapptennknapptryckknappträknapptröjknappsy i ~aröverklädda ~aren vit jacka med gyllene ~ar och axelklaffardet fattas en ~ i skjortanknäpp ~en!
BET.NYANSER: a) utvidgat om föremål med likn. formknappnålsadelknappståndarknapp b) spec. liten rund platta med text att fästa på kläder för pol. budskap etc.
IDIOM: en ~ i västen en sup
HIST.: sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. knapper 'knapp; rund knopp på tältstång, torn m.m.'; gemens. germ. ord, besl. med knopp
The Button Seller 
John George Brown, 1865

Vad är det som är så lockande med knappar? Så många människor samlar på dem — särskilt gamla knappar kan ju vara som små konstverk, så visst förstår jag lockelsen. Jag har aldrig samlat på knappar, men när jag ser mina rör, burkar, askar, kartonger och påsar med knappar, så slår det mig att för att inte samla på knappar så har jag en enorm samling med knappar. I dag kom jag att titta på några av dem, i jakt på andra sytillbehör. Det var mest ärvda knappar, somliga fortfarande fästa vid sin kartongskiva — och vilka skivor! Betydligt yngre är knapparna jag köpte för 29 cent kartan i Winnipeg  då var kanadadollarn värd knappt 5 kronor. Jackan som knapparna skulle sitta i, syddes, men varför jag inte använde knapparna minns jag inte. Vad jag minns är att när jag kom med de här knapparna och en trådrulle, till kassan sa expediten "cash or charge", det var första gången jag blev tillfrågad om det för en sådan liten summa, att jag först inte fattade frågan.

 Det var en gång i tiden som vi alltid köpte ullgarn vid norska gränsen (och socker, margarin och mjöl), Varför dessa knappar inte används till några lussetröjor, vet jag inte  ligger månne garnet oanvänt någonstans. Jag stod vid dörrn, jag hade lånat fracken,
den var för lång, för vid, för hög i nacken,
mitt skjortveck, styft och stärkt och brynt i tvätten,
stack prydligt af mot hvita halsrosetten,
en knapp var borta, ena klacken sned,
min själ i olag, mitt humör ur led.
                            ur Frödings "Balen"

När jag ville veta hur länge vi nyttjat knappar, fick jag vända mig till engelska Wikipedia. Jag lär mig att knappar av olika slag fanns långt före vår tideräkning, men att använda dem som vi gör i kläder, blev vanligt först på 1200-talet.
Den som söker på buttons får många intressanta napp.

Cigarrlådor och magnecylaskar är utmärkta förvaringsplatser.
 I en av askarna hittar jag ögonen till en av mina beresta nallar — kanske borde jag ägna kvällen åt att ge honom synen åter.


8 kommentarer:

 1. Vilka otroligt fina knappkartor!
  Jag har två stora glasburkar med knappar men inga originalkartor.
  Kul med lite knapphistoria!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Siv,
   Har en känsla av att man la ner mycket mer arbete på den här sortens dekorationer förr - liksom på böcker. Men förmodligen snodde man bilder lite varstans, och konstnärerna blev sällan uppmärksammade. I dag skulle det bli på tok för dyrt om minsta ask eller kartongbit vore skönt dekorerade!
   Margaretha

   Radera
 2. Jag har en stor låda livstycksknappar. De torde räcka min livstid ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helena,
   Det beror väl på hur ofta du använder dina livstycken!
   Du får sy upp ett antal, hemvävda såväl som bortgjorda - siden och ull, så här års kan man väl ha vadmalslivstycken...
   Margaretha

   Radera
 3. Åh! Du påminde mig om farmor som hade en underbar knapplåda med knappar i alla färger och former. Det var favoritleken när jag var liten och kom hem till henne att tömma ut alla knapparna och lägga dem i färgkartor, storleksordning och olika mönster samt att titta på de som var vackrast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   Kul att höra, för jag har en känsla av att knappar är en klassisk sysselsättning för barn som är stora nog att inte stoppa dem i munnen, särskilt vid besök hos äldre släktingar.
   Och i en av Laura Ingalls Wilders böcker gör Laura och Mary ett halsband åt sin lillasyster av knappar.
   Margaretha

   Radera
 4. Trevligt vetande och kul samling.
  Men vad användes knappar till före 1200-talet, tro? Inte som björnögon, väl... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viola,
   Kanske inte så vettigt vetande - men inte desto mindre roligt, och framför allt lätt att bära.
   Vikingarna hade ju stora nålar, eller kanske ska man kalla dem broscher, och det var väl så man hade det ända fram till knappar och knapphål blev vanliga. Om man inte är amish förstås, de använder knappnålar (!) eftersom knappar ser för militärt ut, för dessa pacifister.
   Före knapphålens tid var nog knapparna mest prydnad och valuta.
   Margaretha

   Radera