lördag 13 augusti 2016

Grattis Lucy!

13 augusti 1818 – 19 oktober 1893

Lucy växte upp i en familj där båda hennes föräldrar arbetade för avskaffande av slaveriet. Men det var en traditionell familj  "det fanns bara en vilja i vår familj, min fars", sade Lucy om sin uppväxt. Hon tyckte att det var djupt orättvist att modern inte tilläts behålla de pengar hon tjänade på sina höns — men senare i livet insåg hon att det var hos traditionen, snarare än hos fadern som felet låg, och det var traditionen som borde förändras.
Redan som barn bestämde hon sig för att förbli ogift, för att ingen skulle bestämma över henne.

Hon fick kämpa för att få studera, vilket var självklart att hennes bröder skulle få göra. Hon bekostade själv sina studier, genom att arbeta som lärare, och upptäckte då att kvinnornas löner var mycket lägre än männens.
Nyss fyllda tjugofem, i augusti 1843, började hon på Oberlin Collegiate Institute i Ohio, det första college i landet som tog emot både kvinnor och svarta elever. Skolan var inte så progressiv som hon föreställt sig, kvinnorna var inte jämställda med de manliga eleverna. 
Från 1851 och tre år framåt bar Lucy enbart reformklädsel, och hade kortklippt hår, för vilket hon hånades. Att hon så småningom återgick till längre kjolar, utan de framstickande byxorna under, berodde på att hon fann det jobbigt med all den uppmärksamhet det genererade. 
Ett referat i Illustrated News, efter ett föredrag som Lucy höll 1853 i New York City, åtföljdes av den här bilden av henne.

Det var också sommaren 1853 som Henry Blackwell började uppvakta Lucy, och försökte förmå henne att gifta sig med honom. Först i november 1854 föll hon till föga och gick med på att gifta sig. Då hade de noggrant hunnit diskutera alla äktenskapets aspekter  även hur en eventuell separation skulle gå till. De ingick en överenskommelse som bland annat gick ut på att Lucy skulle fortsätta att vara ekonomiskt oberoende, att all egendom skulle vara gemensam och att Lucy hade rätt att välja om och när hon ville he barn. Dessutom behöll Lucy sitt efternamn.

Bokus har flera biografier om Lucy, bland annat Sally McMillens "Lucy Stone, an Unapologetic Life" oc  Lucy Stone - Influential Women in History.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar