onsdag 24 augusti 2016

augusti 1936 - reklam

Ja, vem vill inte ha ett vacker ondulerat hår?

Jag bläddrar i en 80 år gammal årgång av Svenska Journalen. Det finns mycket slå upp, kolla vad som hände sedan, vilka de omskriva personerna var, och massor att småle och förundras över — inte minst annonserna.

Fungerar inte onduleringshuvan (à 3:- + porto), så kan du ju beställa en levande kam för 5:- (eller lyxmodellen för 7:-). Du får inte bara ett vågigt och tjockt hår, med dess hjälp, ditt hår återfår sin ursprungliga färg och du blir av med mjäll. Läs alla översvallande intyg och beställ en kam! Blir du inte helt tillfredsställd med resultatet, får du pengarna åter  och inte nog med det: "Ett belopp av 5000:- erbjudes den som kan bevisa att dessa eller 100-tals andra liknande intyg ej äro äkta" (låter nästan som om det funnes något att bevisa).

 Är det inte magneter, så är det jod, man ska bära på sig. Här är det en kapsel, som skyddar mot det mesta här i livet. Tre kronor plus porto kostar det att hålla sig frisk.  (3 SEK år 1936 kunde köpa lika mycket varor och tjänster som 92.94 SEK år 2016 mätt med konsumentprisindex.) Det v ar rätt mycket pengar då, om alla familjemedlemmar skulle ha varsin. 
Jodolok-depon hade en postbox i Stockholm, och inget telefonnummer, så det blev nog svårt för den som ville knata upp till kontoret för att läsa alla inkomna intyg, om kapselns förträfflighet, i original.

Jag har lidit av reumatism i 30 år...
rekvirerade jag så Jodolok, och efter
att ha burit den endast två veckor
försvunno smärtorna gradvis och 
nu har jag icke känt av några som
helst smärtor på över en vecka, vilket 
nästan förefaller som ett underverk...
A. E. G. Southampton, England

Och blir man inte kurerad av Jodolok-kapseln, kan man ju alltid prova Kruschen. Ett preparat som i motsats till Jodolok-kapseln går att hitta på nätet  och som faktiskt fortfarande finns att köpa. Förutom några firmor som saluför medlet, finns det folk som bloggat om burkar de hittat hemma. 
Sodium chloride is used as an electrolyte replenisher to help prevent heat cramps caused by too much sweating. This medicine is also used for the preparation of normal isotonic solution of sodium chloride.
This medicine is available without prescript
Det har delvis samma innehåll som Epsom-salt, och är laxerande.

Inte nog med att man blir av med reumatismen, om man intar Kruschen, det fungerar även som bantningsmedel!
Så går jag över till småannonserna, på Missionspensionatet Olander  på Drottninggatan 71 D, i Stockholm, är det propert och tyst — kanske är det värt de 3:- per natt, som ett enkelrum kostar. Fast man ska nog jämföra priserna hos andra missionspensionat, Lundgrens på Odengatan 106, har "Ljusa trevliga rum, goda bäddar", men inget pris är utsatt. Kan det tänkas vara billigare, det är ju inte fullt så centralt som Drottninggatan, för då för 80 år sedan fanns ju ingen tunnelbana.
I andra årgångar finns det platsannonser, där unga präktiga töser söker plats i kristliga familjer, och likaledes präktiga unga män sökes för diverse arbetsinsatser  men 1936 är det glest mellan den sortens annonser. 
Clary Dahlström, Leg. Fältskär låter en smula skrämmande  i all synnerhet som det inte framgår om hon avlägsnar kroppsdelar, förutom koppning.
Vad Ynglingaf:s är förkortning av, har jag grunnat på, en bra stund nu. 
Var jag ska få tag på Gumman tvättpulver, framgår inte heller av annonsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar