måndag 13 juni 2016

Slutrapport i novellutmaningen

Jag hade tänkt hinna med, åtminstone ett par noveller till, men inser att jag inte kan klämma in mer läsning den här månaden. Men skam den som ger sig, jag kommer att leta efter passande noveller senare i sommar. 
Ja, att välja ut, och rekommendera en av novellerna, är i sanning svårt  i synnerhet som jag är medveten om att min boksmak  inte alltid sammanfaller med andra läsares boksmak.
Utmaningen har fått mig att få upp ögonen för nya (eller snarare gamla) författare, som jag gärna vill läsa mer av — snarare än någon favoritförfattare.
Men får jag bara rekommendera en novell så blir det Christopher Morleys "On Visiting Bookshops", en novell som jag tror att de flesta boknördar känner igen sig i.  

2. Läs en novell där ett hus spelar en stor roll — "The Old Doll's House" från "More Than Somewhat", 1937, Damon Rudyon
17. Läs en novell som utspelar sig på havet  — "De svenska sedlarna"

ur En handfull dun av Sigfrid Siwertz,  från 1922 
3. Läs en novell med en siffra i titeln  "2 B R 0 2 B", av Kurt Vonnegut.6. Läs en novell som har namnet på en stad i titeln — "Katten från Siena och andra fantastiska berättelser" av Helena Nyblom.

24. Läs en novell som har samma namn som titeln på novellsamlingen den är med i — THE MAN WITH TWO LEFT FEET, från 1917, av P. G. Wodehouse.
31. Läs en novell som utspelar sig i skogen — Ringdans medan mor väntar, ur Ådalens poesi av Pelle Molin


21. Läs en novell som har ett personnamn i titeln — "Mammy Hesters Quilts", 1889, av Adelaide D. Rollston, ur "A Patchwork of Pieces16. Läs en novell vars titel börjar på s "Sand" av W. S. Merwin 39. Läs en novell av en finländsk författare — Höstkvällståget av Frans Eemil Sillanpää, ur "Mot uppenbarelsen" och andra noveller, (1932) i översättning av Ragnar Ekelund.

9. Läs en vintrig novell — "The Winter of the Great Snows", ur "Essays of E. B. White, 1977

11. Läs en novell som är den sista i en novellsamling — "Upptäckten" ur novellsamlingen "På avigsidan", 1918 av Fanny Alving 

35. Läs en novell av en nobelpristagare  — "The Gifts of Joy", 1971, av Pearl Buck​


36. Läs en novell där ett barn är en av huvudpersonerna — "Den gröna julen" ur novellsamlingen "Den stora glädjen, och andra noveller", 1962, Axel Hambræus 


26. Läs en novell vars titel innehåller ett verb  — "How the Widow Won the Deacon" av William James Lampton

 33. Läs en novell vars titel slutar på n​   "Lyckan" av Gertrud Almquist​, ur novellsamlingen "Den sällsamma resan", 1924.


10. Läs en novell som handlar om ett djur — "Pigs is Pigs", av Ellis Parker Butler 


25. Läs en novell som utspelar sig i en stad/på en plats som du har besökt — "Dear Baby", 1945, av William Saroyan

29. Läs en somrig novell​ — "​ The Bride Roses ​" från 1903,​ ur Short Stories, 1902 to 1903, av Lucy Maud Montgomery


7. Läs en novell som har deckartema — "Jultomtarna demaskeras eller My-mysteriet" av Hans Alfredson, ur novellsamlingen "Mordet på jultomten och andra juldeckare".

23. Läs en novell av en rysk författare — "Peasant Women" av Anton Tjechov ur  "The Collected Stories, volume I", i översättning av Ronald Hingley, med illustrationer av Laura Carlin.
15. Läs en novell som är skriven på 1950-talet. — Beyond the Doorav Philip K. Dickfrån 1954.
20. Läs en novell med kärlekstema — The Genial Idiot Discusses Leap Year av John Kendrick Bangs, ur The Wit and Humor of America, Volume X (of X), by Various från 1911.
34. Läs en novell som handlar om att resa — A Fellow Traveller, ur novellsamlingen  Leaves in the Wind, av A. G. Gardiner.
22. Läs en novell med något kallt i titelThe Snowfall av Jean Garrigue
19. Läs en novell på danska eller norska — Mogens av Jens Peter Jacobsen
38. Läs en novell av en författare som har samma för-, mellan- eller efternamn som du  De små ryttarna av Margaretha Shemin, 1963.
12. Läs en novell på engelska​ — The Hilton's Holiday av Sarah Orne Jewett.
5. Läs en novell som är skriven på 1950-talet  Fröken av Sara Lidman

27. Läs en novell  där böcker spelar en stor roll   On Visiting Bookshops av Christopher Morley


1. Läs en novell av en fransk författare —The Mirror av Catulle Mendes, ur International Short Storys, French, från 1910
37. Läs en novell av en författare som du tidigare bara läst roman/er av — The Great Stone Face and Other Tales Of The White Mountains, av Nathaniel Hawthorne
8. Läs en novell som är skriven på 1800-talet — The Awakening and Selected Short Stories, av Kate Chopin 
5. Läs en novell som utspelar sig i Afrika — Blue Aloe , 1919, av Cynthia Stockley.
4. Läs en novell som är utgiven 2015 —  "The Two Davises and the Rug"från novellsamlingen "Can't and Won't" av Lydia Davis
28. Läs en novell som handlar om syskon — Thicker Than Water ,av Ralph Henry Barbour
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar