onsdag 9 september 2015

Hjärnvård

Books are a uniquely portable magic.
                      Stephen KingI"The Bureau of Labor Statistics’" rapport 2014, kan man läsa att amerikanare över 15 år, tittar på TV 2,5 timmar på vardagar, medan man nöjesläser ungefär en halvtimme.
Tänkvärd lässtatestik hittar du hos "Statistic Brain", där jag läser att 42% av de som avslutat sina studier på collage, aldrig mer läser en bok.
 
En japansk studie, gjord i år, visar att mycket TV-tittande kan förändra hjärnan. I studien ingick 276 barn och ungdomar, där kunde man konstatera att medan delar av hjärnan påverkas positivt av att titta på TV, så sänks den "verbala IQ:n".

I en annan studie har man sett att nöjesläsning ger en bestående positiv effekt på hjärnan. Man ser också att läsande personer har lättare att sätta sig in i andra människors situation — och läsningen sätter dessutom sprätt på fantasin.

 Sex minuters läsning räcker för att en stressad persons hjärtverksamhet och spända muskler ska normaliseras!
När det kommer till att sänka sin stressnivå är alltså läsning mer effektivt än att lyssna till musik, fika eller ta en promenad (i den ordningen). Detta har man kommit fram till vid en studie vid University of Sussex.

Det blev förfärligt många länkar, men jag tror inte att någon hade uppskattat en redovisning av alla intressanta fakta jag hittade på dessa sidor. Sidor som även de är fyllda med länkar till andra intressanta sidor. Låt disk och dammsugare stå och läs!

4 kommentarer:

 1. Japp. Det känner man ju, att hjärnan mår bra av den milda massage som läsandet av en trevlig bok innebär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Ändå förefaller rätt många leva lyckliga utan den massagen. Är det månne fråga om tillvänjning - de som aldrig utsatts för portabel magi, vet inte vad de går miste om.
   Margaretha

   Radera
 2. Det där King-citatet är briljant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klimakteriehäxan,
   Det kan inte sägas bättre!
   Margaretha

   Radera