söndag 20 september 2015

Grattis Upton!

Upton Beall Sinclair 
20 september 1878 - 25 november 1968

Är han bortglömd, eller finns det de som läser Upton Sinclair i dag? Jag har inte läst många av hans böcker, men det finns en hel de på Gutenberg, så jag kan ju börja där. 
Mest känd är han kanske för sin bok "Jungle" ("Vildmarken"), som handlar om arbetarna vid Chicagos slakterier, och deras usla arbetsförhållandena.
Min favoritbok finns tyvärr inte på Gutenberg, och den verkar svår att få tag på — det är hans barnbok "The Gnomobile". Det här inlägget skulle ha kommit upp för flera timmar sedan om jag inte hade börjat leta efter den boken på nätet, det förefaller som jag får ta en sväng till U.S.A. om jag ska få tag på den.
Eftersom Walt Disney gjorde en film 1967, som är baserad på boken, så är det nästan bara den man hittar, om man söker på titeln. Filmen går att köpa och en bok baserad på filmen, men den äkta varan är sällsynt och dyr. 
I den mån man överhuvudtaget känner till "The Gnomobile" så verkar det som man betraktar den som ett disneypåfund — precis som många tror att att Pochahontas, Pippi Långstrump och andra klassiker är något som Walt Disney hittat på.
Med tanke på att Upton var en övertygad socialist, som framförde sitt budskap i sina böcker, så kan man undra vad som fick Disney att satsa på en av hans böcker. Eller det behöver man väl inte fundera på, men jag har ingen aning om huruvida filmen blev inkomstbringande eller ej.
Det låg Upton i fatet hade han hade uttalade vänstersympatier, det fanns många förläggare som inte ville ha med honom att göra.
Men att nazisterna brände hans böcker får väl betraktas som en komplimang!


4 kommentarer:

 1. Idag fick jag poäng. Ett ex av Gnomemobile finns att köpa på Amazone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis Olgakatt,
   Upton hör väl inte till de vanligaste namnen - och Beall har jag aldrig hört någon annan heta. Grunnar på hur man ska uttala det.
   Tycks vara snabb omsättning på Amazones böcker, den fanns inte där häromdagen. Men jag är ändå tveksam till att skicka efter från Staterna, har fått betala tull alltför många gånger, också på gåvor. Så jag är rädd för att med avgifter och porto så kan det bli en dyr historia.
   Margaretha

   Radera
 2. Tror inte att jag har läst något av honom. Han omtalades ofta av gammelkommunisterna hemmavid. Han och Jack London.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo,
   Nej, han hör nog inte till de mest lästa i dag - och blir han läst är det kanske mest av nyfikenhet.
   Jack L. hör inte till mina favoriter, men så gillar jag inte äventyr. Men en biograafi om honom var intressant.
   Margaretha

   Radera