tisdag 18 augusti 2015

Pisshästar

 Jag tog en sväng på nätet för att se om jag kunde hitta något om när de första pisshästarna debuterade. Etymologiskt är det väl inga konstigheter — bara fyndigt — ett par avskurna stövlar som är enkla att kliva i när nöden gör sig påmind, får väl mest betraktas som ett par manliga fotbeklädnader, från den tiden då inomhusfaciliteter inte hörde till vanligheterna. Så har i alla fall jag uppfattat det hela, så jag blev en gnutta förvånad när jag upptäckte att det tillverkas nya stiliga gummiskodon för kvinnor — som kallas pisshästar. För mitt kritiska öga ser det mest ut som vilka galoscher som helst.

Nyligen lärde jag mig att man kan förlänga livet på sina gummistövlar om man årligen smörjer in dem med silikon. Hade jag gjort det så skulle jag inte stå inför valet att slänga eller skära av mina stövlar nu.

7 kommentarer:

 1. Inte visste jag att jag klippte till ett par pisshästar för en månad sedan, då jag klippte av mina Nokiastövlar.
  Plötsligt fick jag skavsår på högra benet och det var olidligt att använda stövlarna. En skada inne i stöveln var orsaken, så jag klippte till. Nu kommer jag att se på de avklippta som ett par pisshästar i fortsättningen. :) Kul, man lär sig så länge man har lever som Olgakatt brukar säga.
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. PettasKarin,
   Det känns bra att veta att du nu har en rejäl, och namngiven, avslutning för dina fortkomstledamöter.
   Margaretha.

   Radera
 2. Ack om jag vetat det där om silikonet tidigare! Då hade jag kanske inte haft ett par spruckna stövlar som bara fungerar i torr terräng. Sprickorna sitter på själva stövelfoten, så det hjälper inte att omvandla dem till pisshästar heller. De är de skönaste stövlar jag någonsin haft, väldigt lätta att gå i, så de får göra fortsatt tjänst för är- och svampplockning och som fästingskydd vid skogspromenader.

  SvaraRadera
 3. Fortkomstledamöter är ett ord jag ska komma ihåg.

  Karin med sina ledamöter på trappan, bara att sätta fötterna i och dra iväg ut i terrängen

  SvaraRadera
  Svar
  1. PettasKarin,
   Terränggående fortkomstledamöter är bra att ha till hands - vårda dem, de ska räcka länge!
   Margaretha

   Radera
 4. Är inte fortkomstledamöter själva fötterna? Pisshästar var även för mig ett nytt begrepp. Men jag har ju lever! Själv har jag gummiskor som kallas trädgårdsskor. Ett elände var det att hitta nya som passade mina fötter. Inte heller jag vårdade de gamla med silikon. Men på en engelsk sida hittade jag hundratals modeller! Billiga dessutom. Nu vårdas de med specialspray.

  SvaraRadera
 5. Olgakatt,
  Jag har också hört det användas om fötter, så när jag svarat Karin blev jag osäker och kollade - den enda synonymen jag hittade är ben.
  Så bra att du hittat ett spray - berätta vad det heter och var man införskaffar det!
  Trädgårdsskor är väl ett bättre namn på nytillverkade fotbeklädnader av gummi.
  Matgaretha

  SvaraRadera