söndag 30 augusti 2015

Liv var är din tagg?

 frågar Olle Hedberg — vad han kommer fram till, om han kommer fram till något, minns jag inte. Men var mina taggar är vet jag. På händerna, i synnerhet på fingertopparna, och armarna. Det besvärliga är att som högerhänt fastnar de flesta taggar på höger hand, och det är inte alltid så lätt att avlägsna dem.
Jag tar det som en ursäkt att avbryta städningen — men det är inte helt smärtfritt att nyttja tangentbordet heller. En vanlig gammaldags bok är kanske det minst smärtsamma.
Hur kan man få taggar i fingrarna av att städa, undrar kanske någon. Jo det går så, eftersom jag äntligen insett att somliga taggiga krukväxter aldrig kommer att hämta sig från min vanvård, och jag inser att det är dags att slänga dem. Men man slänger inte en nästan två meter hög kristi törnekrona, utan att klippa den i småbitar — eller den över en meter höga pelarkaktusen, eller...
Det grämer mig enormt att växter som min mor höll vid liv i närmare 60 år, ta'r jag livet av på några år. Men fönstren ser fräschare ut!

Som om det inte vore nog med innomhustaggar, så har jag klippt ur ett antal hallonbestånd, och hallon är lömska, för man ser inte taggarna — men man blir snart varse att de finns där, i ljuv förening med nässlorna, som visserligen inte har taggar men som ändå gör sig påminda.

Kanske ska jag trots allt fortsätta att snygga till inne — även om jag inte kan påstå att jag är taggad. Varifrån nu det uttrycket kommer.


6 kommentarer:

 1. Ja, var kommer uttrycket ifrån. Att vara taggad?
  Ack ja. Här trivs suckulenterna bäst också...ja, det finns inte så många andra inomhusväxter här, de andra har redan gått hädan. Här ska också tas om hand en del taggiga växter. Jag när en from önskan om att sjöborrekaktusen vill dö (hemska tanke) så jag slipper kruka om den. Men troligen så står den här på fönsterbrädet så småningom igen när vistelsen utomhus är över. Hallon, hallon, du äter väl upp dem?

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Det låter onekligen rätt plågsamt.
   Än så länge låter jag krukväxterna stå ute, men nu har jag börjat förbereda för inflyttningen - det blir nog lite trångt, ändå blir jag ledsen varje gång jag måste slänga en växt.
   Äter hallon så det sprutar ur öron på mig - och frysarna är proppfulla (även med andra bär), men nu är det snart slut på bärplockandet.
   Margaretha

   Radera
 2. Det är längesedan jag portförbjöd de taggigaste krukväxterna, blev så trött på att gå med taggar i fingrarna veckovis. En kompis slängde alla sina efter att sömnig ha tagit fel på en tofs i rullgardinssnöret och en liten rund kaktus....
  Ett syskonbarn döpte sin mammas krukväxt till "taggtuss", de var ju precis vad den var.
  Låtom oss sjunga pelargonens lov!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Det har glesnat betydligt i kakusbeståndet de senaste åren. Föräldrarna, i synnerhet far, hade ett gott öga till allt som var taggigt, så det har funnits mycket i den vägen här.
   Det finns ju det som är skönare än att skaka hand med en kaktus - ingen bra start på dagen!
   Då är ju kaktusarna vänligare. Den rosa, som jag kallar Monica, blommar överdådigt, Berta är maffigare än maffig och voodoo sagolikt vacker.
   Säg till om du behöver skott av Monica!
   Margaretha
   i solnedgången

   Radera
 3. Ja, varifrån kommer det uttrycket? Att vara en tiotaggare, eller till och med tolvtaggare anses ju särdeles fint, så det kanske hänger ihop med det? Hursomhelst verkar du ju rätt taggad, faktiskt!

  Men varför har inte vi fått några hallon alls undrar jag. Många hallonbuskar, men inga hallon i år. Desto mer smultron, förvisso, hur mycket som helst, men jag saknar hallonen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Så här säger NE:

   tagg`ad adj. taggat
   ORDLED: tagg-ad


   1 som försetts med taggar ofta i ngt bestämt syfte
   HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. taggadher


   2 intensivt inriktad på en uppgift särsk. match el. annan idrottstävling: i semifinalen övertygade hon inte, men till finalen kom hon verkligt ~
   HIST.: sedan 1995; se taggad 1

   inte särskilt upplysande. Får kanske bege mig ut på nätet och leta efter en förklaring.
   I mitt fall är dessa taggade ögonblick, just ögonblick av snabbt övergående karaktär.
   Så synd att du inte fått några hallon. Har du glesat ur för mycket, eller för lite kanske?
   Smultron fick jag en del, men med andra bär upp över öronen, glömde jag ibland bort att kolla mina smultronställen.
   Magaretha

   Radera