torsdag 30 juli 2015

Porträtt av en ostrukturerad läsare

Your library is your portrait.      
                                Holbrook Jackson (1874-1948)
Jag är inte så säker på att mina böcker målar ett rättvisande porträtt av mig. Kanske stämmer citatet bara in på äkta kunniga bibliofiler (som Holbrook) som ägnar sig åt ett systematiskt samlande. Vi andra, med ärvda böcker och oförmåga att begränsa oss till ett fåtal ämnen och litterära guldkorn, framstår nog mest som splittrade dilettanter — förresten är det förmodligen det vi är. 
Det slog mig i dag igen, när jag råkade på ett bokbord, där man kunde förse sig med gamla böcker. Förmodligen böcker från ett splittrat hem, där fanns allt från ordlistor, new age, hälsotips, romaner som var aktuella på 30- och 40-talet och uppbyggelselitteratur. Precis den sortens pyttipanna som jag finner så oemotståndlig. Några fynd tycker jag faktiskt att jag gjorde  eller vad sägs om "Braque" av Åke Meyerson. Jag vet inte mycket om Braque och ser verkligen fram emot att få veta något om personen bakom konsten.


 En annan bok om konst, riktad till barn, har fina illustrationer om än rätt töntig text, "Barnens bästa, om konst" av Jane Cooper Bland.

Och så den boken som jag betraktar som ett riktigt fynd: "Svensk yrkeskvinna" en bok skriven av många kända kvinnor (och några få män).
kanske kan den nyfikne tyda några av titlarna på de olika kapitlen.

6 kommentarer:

 1. Härligt, Em! Jag kan verkligen förstå din faiblesse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maggan,
   Vi är nog rätt många som delar den fläbessen ( som jag en gång hörde ordet uttalas).
   Margaretha

   Radera
 2. Visar inte en salig blandning av böcker inom olika ämnesområden på fantasi och rörligt intellekt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viola,
   Så väl uttryckt - det ska jag komma ihåg när jag blandar högt och lågt!
   Margaretha

   Radera
 3. Innehållsförteckningen är tyvärr litet svårläst men verkar intressant. Dock blir jag en aning misstänksam och får en lätt besserwisservarning. Hoppas jag har helt fel; du kan väl berätta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Mycket intressant - så intressant att jag säkerligen kommer att försumma mina kvinnliga plikter!
   Än så länge har jag bara läst förordet och Mia Leche Löfgrena artikel. Den senare är ingen bättrevetare - bara skarp och lätt ironisk.
   Kan jag bara slita mig från boken, kanske det kommer en rapport.
   Margaretha


   Radera