måndag 22 juni 2015

Äntligen över


Helgen alltså. Ofta när jag läser bloggar, lyssnar på radio eller talar med folk i största allmänhet, så går mina tankar till Marika. Hon var (är?) i min ålder, stammade och haltade lätt, var varken vacker eller ful, men definitivt en udda person — och därtill mycket ensam. Hon hade så få vänner att jag tvivlar på att många, om någon, visste att hon var ensam. Vi träffades på sta'n en fredagseftermiddag, för länge sedan, när hon var på väg hem från arbetet. Vi satte oss på en parkbänk och åt en glass var, medan vi talade med varandra, något som inte var helt enkelt eftersom vi inte hade något gemensamt. Plötsligt sa hon: "jag avskyr helger, och jag hatar när folk säger trevlig helg"!
Då talade hon alltså om årets cirka 52 återkommande veckoslut, när hon satt ensam i sin förortsetta. Hur ska det då inte vara en helg som denna, då de flesta inte kan tala om annat än sill, jordgubbar och gemenskap‽
Jag har inget emot helger, även om jag sällan uppmärksammar dem, men jag får medge att jag blir lite trött på alla slentrianmässigt yttrade "trevlig helg". För att inte tala om medias "ha en fortsatt trevlig kväll"! Det är inte ett sätt att visa hur omtänksam man är — det är tanklöst!

4 kommentarer:

 1. Du har så rätt! Det har gått slentrian i allt detta. Eller det kanske alltid har varit så? Men svårt är det säkert för dem som sitter ensamma under de s.k. familjehelgerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. PettasKarin,
   Konventionen har nog alltid krävt att man sagt vissa saker vid vissa tillfällen. Men människor som inte bara tänker på sig själv, har nog haft vett att tänka efter innan de häver ur sig tomma fraser.
   Ja, det kan inte vara lätt, men de stora helgerna kommer ju inte så ofta - jag kan inte föreställa mig hur det skulle vara att våndas inför vartenda veckoslut!
   Margaretha

   Radera
 2. Minns lite vagt en befriande betraktelse av Gun-Britt Sundström när hon beskrev en nyårsafton på egen hand. Hon läste en bra bok och klippte tånaglarna, bland annat och var såvitt jag förstod rätt tillfreds med situationen.

  Jag undrar om inte alla sk sociala media ökar känslan av att det ska vara på något särskilt sätt.

  Men det där "Ha en fortsatt trevlig kväll!" kan ju verkligen hamna väldigt fel och borde avskaffas. Liksom "Tack för att ni tittat!" Det är reklam-TV-tugg och hör inte hemma i public-servce-sammanhang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag gillar Gun-Britt S., men just den betraktelsen måste jag ha missat.
   Det verkar som om många som skriver på nätet gärna framhåller hur vackra hem, underbar familj, fantastiska fester och perfekta helger de har.
   Några gnölar om hur dåligt de mår och hur ostädat de har - men jag har en känsla av att det inte är så många som skriver om det som är däremellan.
   Eftersom jag inte nyttjar *TV, har jag tack och lov inget begrepp om vad de säger där, men även radiofolket vräker ju ur sig tomma fraser - och tjatar alldeles förfärligt om vi firar olika helger.
   Margaretha

   Radera