måndag 9 juni 2014

Grattis Kalle!

Karl Magnus Anka
9 juni 1934
 
Eftersom jag inlett en serie om mer eller mindre litterära ankor, så är det kanske på plats att jag nämner superkändisen Kalle. Hans första framträdande ägde rum den 9 juni 1934, i filmen "The Wise Little Hen", fast redan 1932 hade namnet Donald Duck förekommit i en sagobok. 
I Sverige kom den första Kalle Ankatidningen ut 1948.

8 kommentarer:

 1. Tänk att jag kommer ihåg den första Kalle Anka-tidningen som kom in i vårt hem. Möjligen var det -49 eller -50 och jag är ganska säker på att det var pappa som köpte den, inte till mig utan till sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Renée,
   Min kompis pappa prenumererade på Kalle, när han hade läst den blev det Britt-Maries tur att läsa den. Det var nog inte så ovanligt.
   Margaretha

   Radera
 2. Som jag berättat nyligen i Olgakatts kommentarsbås var det tillåtet med serietidningar hos oss, men inte hos min kusin. När kusinen fick tag i sitt livs första Kalle Anka hemma hos oss var han i sexårsåldern och utbrast: "Det här var den bästa bok jag läst i hela mitt liv!" Den repliken säger en hel del om Kalles slagkraft och popularitet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Har kusinens smak utvecklats, eller står Kalle fortfarande överst på hans favoritlista?
   undrar
   Margaretha

   Radera
 3. Vi hade en hel del Kalle Anka-tidningar i mitt hem En del var nog litet antikvariska. Ingenting finns kvar numera.
  Kul med gamla serier eftersom de var väldigt välgjorda och välritade på den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Intressant - jag visste inte att kvaliteten på de gamla serierna var högre, förr i världen. Men så vet jag ingenting om serier.
   Margaretha

   Radera
 4. Köpte varje nummer som barn. Men Karl Anka har för mig dalat på seriehimmeln, men det har alla andra seriehjältar också gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo,
   Är det Kalle som blivit sämre - eller din smak som förädlats?
   Margaretha

   Radera