lördag 21 juni 2014

Bössa

böss`a subst. ~n bössor 
ORDLED: böss-an
2 slutet skrin för (tillfällig) förvaring av mindre penningsummor mest mynt; i många olika utformningar {sparbössa}
bössinsamlingkollektbössaär bössorna ordentligt förseglade?
HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. byssa, bössa 'burk, ask; kassaskrin'; av lågty. büsse, eg. 'cylindriskt träkärl'; av medeltidslat. buxis 'dosa av buxbom'; jfr 1box,bussning, buxbom

I samma veva som jag hittar min gamla sparbössa och börjar fundera över ordet bössa, upptäcker jag att det pågår en utställning om sparbössor på Myntkabinettet. Det låter spännande — varför inte gå dit, så att ni kan berätta om den för mig!
Hur gammal min bössa är, har jag ingen aning om  minst hundra år skulle jag tro, vet bara att min mor fick den som barn. Den är så finurligt konstruerad att det inte går att lirka ut sina femöringar med en bordskniv, vilket är synd, för jag har ingen aning om var nyckeln är.

Jag ska fortsätta att hålla utkik efter en passande nyckel — kanske kommer jag då att hitta det lilla sparröret för tjugofemöringar. Till den hade jag ingen nyckel, för den skulle tömmas på posten när den var full, och summan fördes in i postsparbanksboken. 

1 (jakt)vapen särsk. hagelvapen {→hagelgevärngt vard.bösskottenkelbössa
flintbössafågelbössakorkbössa
HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. byssa, bössa 'bössa; kanon'; av lågty. büsse'dosa; gevär', urspr. om järnröret; samma ord som bössa 2

8 kommentarer:

 1. Det var en kul sparbössa. Kanske dyker den upp på tv i Antikrundan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo,
   Antikrundan överåter jag med varm hand åt sterbhuset. Det finns trevligare sätt att tillbringa en dag, än i kilometerlånga köer - vare sig det regnar, eller är 40 grader varmt.
   Men bössan är kul, det håller jag med dig om!
   Margaretha

   Radera
 2. Oj vilken seriös sparbössa! Och vad intressant att bössa som i sparbössa och i skjutvapen är samma ord från början.

  Jag har samma nyckelproblem med ett gammalt bord som har låsta lådor och ett fack för flaskor. Testar alla smånycklar jag kommer över, utan framgång hittills.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Ja, jag sitter här och funderar över om sparandet var mer seriöst förr i världen - eller om det är det nu. För nog ser vi en aning annorlunda på pengar i dag. Eller gör vi inte det?
   Margaretha
   som inte vet
   hur det
   förhåller sig

   Radera
  2. Jag vet inte heller hur det förhåller sig med sparandet, egentligen, men den där Piketty som alla talar om nuförtiden tycks mena att minskningen i skattebördan som pågått i Frankrike sedan 1990-talets slut, bidrar till återuppbyggandet av den tidigare ”räntiärklassens” stora förmögenheter. Fast det är ju Frankrike det...

   Radera
  3. Karin,
   jag har glatt hoppat över allt som Piketty sagt, eller vad som sägs om honom. Mitt ekonomiska sinne ligger på sparbössenivå.
   Det enda jag vet att det som månatligen flyter in här - aldrig ökar.
   Margaretha

   Radera
 3. Vilken tjusig sparbössa!
  Till min gamla sparbössa, som är en liten knubbig björn av mässing, behöver man en skruvmejsel för att få ut kapitalet. Klokare tänkt än nyckel, tror jag, med tanke på att nycklar så lätt kommer bort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Skruvmejsel låter mycket mer praktiskt, men man fruktade kanske att unga sparbösseägare skulle kunna komma över en skruvmejsel illegalt.
   Förmodligen är det inte så svårt att öppna bössan med en ståltråd - bara man vet hur man ska göra. Men det vet inte jag.
   okunniga
   Margaretha

   Radera