torsdag 20 juni 2013

Något i hästväg

Mustang/Wild Horse Mare and 
Stallion Bothered by Flies in Summer, 
Montana, USA 
Carol Walker

Med en häcksax och dagens tidning i ena handen, och så mycket sly jag kan släpa med mig, i den andra, återstår bara att slänga med huvudet när myggen blir för närgågna. Förmodligen ser jag ut som en irriterad häst — fast inte lika vacker.

Det får mig tänka på hur vi ta'r kroppens funktioner för givna. Inte förrän vi gör illa en hand eller tå, inser vi hur beroende vi är av varenda kroppsdel.
För förfärligt många år sedan, såg jag ett TV-program om en skotsk kvinna som var född utan armar, och imponerades storligen av hennes sätt att klara av vardagen — såväl praktiskt som mentalt.

5 kommentarer:

 1. Japp, man skulle haft en rejäl man och en svans att vifta flugor med, den saken är klar. Jag har staplat virke idag och haft samma problem. Tänk om man kunde rycka med skinnet sådär som hästarna kan för att få bort irriterande flygfän!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Inte ens på den tiden då jag hade hästsvans, kunde jag vifta med den.
   Man kan kanske öva upp sitt skinnryckande - men enligt Olgakatt är det tydligen inte nog. Man kan kanske uppfinna en hatt med en fläkt som blåser bort besvärande flygfän.
   Margaretha

   Radera
 2. Fast det räcker inte alltid för hästarna att rycka med skinnet (muskeln de rycker med heter platysma, vi människor har den bara på halsen, en tunn liten rest i evolutionen), det föser bara bort de snällaste flugorna. Alla knott, myggor och blinningar håller sig tappert kvar och sticks och bits. Men har hästen då en människa i närheten, utrustad med händer, så ber den om hjälp! Min häst lutar sig mot mig, visar var fluga sitter och tackar för hjälpen när jag åtgärdat problemet. Hon fattar att jättesmällen är för att slå ihjäl flugan, f ö vet hon ju precis vad minsta petning betyder.

  SvaraRadera
 3. Apropå saknade kroppsdelar så såg jag på 8 mars i år Lena Maria Klingvall, sångerska, konstnär och tidigare simmare, som föddes utan armar och med ett ben mycket kortare än det andra. Med rätt föräldrar och en okuvlig vilja har hon gjort karriär inom flera områden. Läs t ex på Wikipedia om henne.
  Ibland segrar anden över materien.

  SvaraRadera
 4. Olgakatt,
  Vi behöver varandra!
  Har ofta tänkt på hur svårt det måste vara att vara ko eller häst, när jag ser hur de står och slänger med svans och huvud.

  Kommer att tänka på Alison Lapper (http://en.wikipedia.org/wiki/Alison_Lapper) som föddes utan armar och med outvecklade ben. Hon tillbringade sina första nitton år på institution. My Life in My Hands (Mitt liv i mina händer), heter hennes bok där hon berättar om den svåra barndomen och hur hon mot alla odds kom att stå på egna ben och klara sig själv.
  Margaretha

  SvaraRadera